Hello Ben Thanh Market!

Nothing is more specific for South East Asian countries than markets. They burst with activities, colours, smells and flavours. There is stuff to love alongside stuff you wouldn’t put in your mouth even if someone paid you a fair amount of money. I made a huge mistake that I had never really properly visited the food part of Ben Thanh market here in Saigon up to today. But the mistake was corrected and I am killing two birds with one stone, since finally I have a good enough reason to finally start blogging! So dear readers, welcome to my new blog and the biggest and best market in Saigon – Ben Thanh market!

Asi nič nie je pre krajiny juhovýchodnej Ázie špecifickejšie ako trhy. Prekypujú činnosťami, farbami, vôňami a farbami. Vedľa veci, ktoré človek miluje, ležia produkty, ktoré by sme do úst nevložili, ani keby nám dobre zaplatili. Urobila som veľkú chybu, že som do dnes nikdy poriadne nenavštívila časť venovanú potravinám na Ben Thanh trhu tu v Saigone. Ale túto chybu som napravila a zároveň som zabila dve muchy jednou ranou, keďže mám konečne dosť dobrý dôvod začať blogovať! Takže moji milí čitatelia, vitajte na mojom blogu a na najväčšom a najlepšom trhu v Saigone – Ben Thanh!

Herbs and veggies

Herbs and veggies

The visit of the market was a part of a cooking class I finally attended by  Saigon Cooking Class. I have to say, you don’t know the country until you visit some of its markets. I love Vietnamese food. I would even say that it’s my favourite food out of South East Asian cuisines. The freshness of herbs, blended with rice products, all soaked in fish sauce, garlic, chillies… However, I had little knowledge about all the ingredients necessary for its preparation. Therefore, a market visit with a Vietnamese chef seemed like one of the best ideas I had in a long long time. Phuong, a chef at Hoa Tuc restaurant – one of the nicest Vietnamese restaurants in town and where the cooking class takes place- took us on this short, but very information full tour, before we went to the restaurant to learn how to prepare such delicacies as fresh spring rolls, water spinach salad and lotus seed fried rice (oh yes, you should be excited, the cooking part will have its own post dedicated to it!). Apparently, Ben Thanh market is the best market in Vietnam, with the freshest and highest quality produce available. It opens very early in the morning, with produce being delivered from the farmers and producers as early as 3 AM to have the best on offer. Most of the fruits, veggies, seafood and meat is sold out by 1 PM. Produce can’t be displayed for longer than 2 hours to ensure the freshness and safety in the heat and humidity. No stinky stuff around. You can find here anything – from crabs, green pepper corns, zucchini flowers (oh, how yummi they are stuffed and fried!), to frogs, lotus roots and bitter melon. Women sit on those typical red and blue plastic stools, killing frogs by breaking their necks, cleaning fish, weighting batches of herbs and veggies. Men cut ice and and assist with heavy loads. Let the pictures speak.

Návšteva trhu bola súčasťou lekcie varenia, ktorej som sa zúčastnila cez Saigon Cooking Class. Musím povedať, že krajinu poriadne nepoznáte, kým nenavštívite nejaký z jej trhov. Vietnamské jedlo milujem, asi až natoľko, že by som povedala, že je to moja najobľúbenejšia z pomedzi kuchýň juhovýchodnej Ázie. Sviežosť byliniek premiešaná s produktami z ryže, to všetko namočené v rybacej omáčke, cesnaku, čili… Bohužial som však reálne mala veľmi malé vedomosti o všetkých surovinách potrebných na jeho prípravu. Návšteva trhu s vietnamským šéfkuchárom mi preto pripadala ako jeden z najlepších nápadov počas veľmi dlhej doby. Phuong, šéfkuchár v reštaurácii Hoa Tuc, jednej z najlepších reštaurácií s vietnamskou kuchyňou v meste, kde sa lekcia varenia konala, nás na túto krátku, ale veľmi poučnú návštevu trhu vzal pred tým, ako sme sa do reštaurácie išli učiť, ako pripraviť taká dobroty ako sú čerstvé jarné závitky, šalát z vodného špenátu, či praženej rýže s lotosovými semienkami (presne tak, už sa môžete tešiť, varenie bude mať svoj vlastný príspevok a to už čoskoro!). Ako ná bolo povedané, trh Ben Thanh je najlepším trhom vo Vietname. Suroviny sú tu najčerstvejšie a najkvalitnejšie. Trh je otvorený už od veľmi skorého rána a všetky produkty sú sem dovážané farmármi a producentami už od tretej ráno, aby na trhu bolo len to najlepšie. Väčšina ovocia, zeleniny, morských plodov a mäsa je predaných do jednej poobede. Nie je povolené mať produkty vystavené dlhšie ako dve hodiny, čo zaručuje čerstvosť a bezpečnosť potravín v tomto teple a vlhkosti. Žiadne smradlavosti naokolo. Môžete tu nájsť naozaj čokoľvek – od krabov, zeleného korenia, kvetov cukiny (aké neuveriteľne chutné sú naplnené a vyprážané!), až po žaby, korene lotusu a horký melón. Ženy sedia na typických červenych a modrých plastových stoličkách, zabíjajú žaby lámaním väzov, čistia ryby, vážia zväzky bylín a zeleninu. Muži pripravujú ľad a pomáhajú s ťažkými vecami. Fotky hovoria za všetko.

Lotus stems and leaves

Crabs

Fresh fish

Green pepper corns

Chillies... the not spicy ones

Zucchini flowers

Not all the things are so appealing though. Sorry eels, I think you look a bit gross.

Nie všetky veci sú však také lákavé. Úhory, prepáčte, ale myslím si, že vyzeráte trochu nechutne.

Eels

And you, mudfish, don’t be so cheery, you don’t look any better.

A vy, ryby žijúce v bahne (naozaj netuším, ako sa mudfish povie po slovensky…), netešte sa, nie ste na tom o nič lepšie.

Mudfish

Or pig ears anyone? Though they make a nice picture…

Alebo má niekto chuť na prasačie uši? Tie aspoň vyzerajú pekne na fotke…

Pig ears

Anyone excited about the cooking part of the cooking class? So please hang in there, it’s about to come soon!

Teší sa niekto na časť o samotnom varení? Tak prosím ostaňte, onedlho bude aj tá!

4 thoughts on “Hello Ben Thanh Market!

  1. how i envy you, i want such markets here in Slovakia! Looking forward to more posts from you – especially those with recipes i can try! :-)

    • Thanks for the first comment :)) Those posts are on the way, I also hope to make the Vietnamese recipes I learnt approachable and you eager to try them :)

  2. I love your first blog very much, can imagine how informative this visit of the market was; with someone who knows her way around and introduces you not only to all kinds of products and ingredients but also to the ‘spirit’ of the market, its inside :)

  3. Pingback: It’s been a year | Katka eats this…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s