Wheat berries with cherry-balsamic dressing

Cooking in Vietnam can be a big challenge sometimes. Forget supermarkets that we are used to in Europe or in the USA. There is limited selection of Western products and it is very difficult to get wholegrain pasta, different grains and other stuff we normally cook with at home. Therefore, finding quinoa or wheat berries is a little celebration. They are very healthy basis for light lunch or dinner meals and also a great way to add some protein to different salads.
I never cooked with wheat berries before, but I got really eager to try out some easy meal after I read an article about the nutritional value of them. and to be honest, sometimes I get tired of cooking the same old pasta or rice, so this new item with different texture and flavour excited me. Apparently wheat berries are very hight in protein, fibre and iron, and thus create an ideal basis for a tasty and healthy meal. They are a bit chewy which adds an interesting texture and they have a subtle nutty flavour which is very appealing.
Wheat berries can be mixed with raw or sautéed veggies, different types of cheese and they can handle even heavier dressings. If you cook too much of them, next day you can add them to a salad to add a bit of texture and protein. To be honest, when it comes to cooking grains or rice, I have no concept of how much liquid they will absorb and what will be the final quantity and I always cook way too much. So even if you are as ‘skilled’ as me, you don’t need to worry, since you will be definitely able to use them in other meals later.

Varenie vo Vietname je  niekedy riadna výzva. Zabudnite na supermarkety ako ich poznáme doma v Európe alebo v USA. Výber produktov zo západu je dosť obmedzený a je náročná zohnať celozrnné cestoviny, zrniny alebo iné suroviny, s ktorými sme zvyknutí variť. Nájsť v obchode quinou alebo pšeničné zrná je preto taká malá oslava. Sú totiž veľmi zdravým základom pre ľahké obedy a večere ako aj výborný spôsob ako pridať trochu proteínu do šalátov.
Pšeničné zrná som predtým nikdy nevarila, ale veľmi som ich chcela vyzkúšať po tom, ako som čítala článok o ich vysokej výživovej hodnote a tiež preto, lebo popravde, niekedy som už unavená dookola varením cestovín a ryže. Takže táto nová surovina s odlišnou textúrou  a chuťou ma celkom nadchla. Ako som sa dočítala, pšenica v takejto forme je bohatá na proteíny, vlákninu a železo a tak tvorí ideálny základ pre zdravé a chutné jedlo. Zrná su trošku žuvavé, čo dodáva jedlu zaujímavú textúru, a majú jemnú orechovú chuť, ktorá je veľmi pôsobivá. Pšeničné zrná môžte zmiešať so surovou ako aj tepelne upravenou zeleninou, rôznymi typmi syra a vydržia tiež výraznejšie a ťažšie dresingy. Ak ich uvaríte priveľa, na druhý deň ich môžete pridať do šalátu a dodať mu tak dávku proteínu a novej textúry. Popravde ja som v tomto hrozná, keď varím zrniny alebo ryžu, nemám potuchy kolko tekutiny absorbujú a aké bude ich výsledné množstvo a tak vždy navarím priveľa. Takže ak ste podobne “nadaní” ako ja, nemusíte sa obávať, keďže pšenicu určite budete vedieť využiť aj v ďalších jedlách.

When I started to cook the wheat berries I didn’t really know what I am cooking. All I knew was that I want to try them out. I opened the fridge and decided that I will try to use a combo I’d normally go for if i was cooking pasta. And add a kick :) So here they are – garlic, pancetta, spinach and blue cheese.

Keď som pšenicu začala variť, nemala som presnú predstavu, čo z nich bude. Jediné, čo som vedela bolo, že ich chcem konečne vyskúšať. Otvorila som chladničku a rozhodla som sa, že skúsim použiť klasické kombo, ktoré zväčša používam k cestovinám. S pridaním čohosi malého navyše :) Takže tu sú – cesnak, pancetta, špenát a plesňový syr.

Garlic, spinach, blue cheese and pancetta

It all seemed great together but I was missing something to make it all lighter, fresher. And then it hit me. I was going through the never-ending amount of recipes during the summer that had cherries in them. And my mouth was watering. The only problem is that you can’t find cherries in Vietnam (and if you can, you get bankrupt for 100 gr…and they are gross). But then somewhere I found this recipe for a balsamic cherry dressing. Using cherry jam! So I digged deeper in the fridge and decided to give it a try. And since I’m writing about it, it worked – you will see when you try on your own!

Všetko to spolu vyzeralo perfektne, ale chýbalo mi niečo, čo by celé jedlo trochu odlahčilo, osviežilo. A vtedy mi napadlo. Počas leta som prechádzala nekonečným množstvom receptom, ktoré obsahovali čerešne. A tiekli mi slinky. Jediný problém bol v tom, že vo Vietname čerešne nezoženiete (a ak áno, 100 gr  vás privedie k bankrotu… a sú nechutné). Ale potom som niekde našla recept na balsamikovo-čerešňový dresing. S použitím čerešňového lekváru! Takže som siahla hlbšie do chladničky a rozhodla sa dať tomu šancu. A keďže o tom píšem, vydarilo sa – veď uvidíte, keď sami vyskúšate!

Ingredients

Cooking wheat berries takes a bit of time, so do it when you have a bit of free time on your hands. Follow the instructions on the pack for cooking, in general it should take around 1 hour to cook the wheat berries. The rest is quite fast and simple. While the wheat berries are cooking, prepare the dressing. Whisk cherry jam, balsamic vinegar and olive oil together. Add a bit of salt and pepper if you like. Then heat the pan and cook the pancetta until crispy. Remove it from the pan and set it aside. Use the fat from pancetta to fry pressed garlic, add the spinach into it and sauté till wilted. When the wheat berries are done, divide them into bowls and mix them with sautéed spinach. Divide the dressing in-between the bowls and mix well. Add crispy pancetta and crumble some blue cheese on the top. If you don’t like blue cheese, goat cheese will work as well. Creamy feta could be nice too.  Now enjoy!

Variť pšenicu zaberie trošku času, takže choďte do toho ak máte viac voľného času. Nasledujte pokyny na varenie, ktoré su na obale, vo všeobecnosti trvá príprava pšenice okolo 1 hodiny. Zvyšok je celkom rýchly a jednoduchý. Zatiaľ čo sa pšenica varí, pripravte si dresing. Zmiešajte čerešňový lekvár, balsamikový ocot a olivový olej. Dochuťte soľou a korením, ak je treba. Následne rozohrejte panvicu a opražte pancettu do chrumkava. Vyberte ju z panvice a odložte na book. Použite tuk z pancetty na opraženie pretlačeného cesnaku, pridajte špenát a varte až do zmäknutia. Keď je pšenica hotová, rozdeľte ju do misiek a premiešajte so špenátom. Rozdeľte dresing rovnomerne medzi misky a premiešajte. Pridajte chrumkavú pancettu a na vrch namrvte plesňový syr. Ak nie ste fanúšikom plesňového syru, kozí syr je skvelý tiež. Krémová feta tiež. A teraz si to vychutnajte!

Wheat berries with spinach, pancetta, blue cheese and cherry-balsamic

For two people you need – Pre dvoch ľudí potrebujete:

wheat berries (quantity depending on how hungry you are) – pšenica (množstvo závisí od vášho hladu)
30 gr of pancetta – 30 gr pancetty
3 cloves of garlic – 3 strúčiky cesnaku
250 gr of spinach – 250 gr špenátu
40 gr of cheese – 40 gr syra
olive oil olivový olej

For dressing Na dresing:
1 part of olive oil – 1 časť olivového oleja
2 parts of balsamic vinegar – 2 časti balsamikového octa
1 part of cherry jam – 1 časť čerešňového džemu
salt and pepper to season –  soľ a korenie na dochutenie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s