My favourite goat cheese salad…you will love it too!

Last week we had a visit in Saigon. Todd’s dad came for few days, it was his first time here and we wanted him to enjoy it. Unlike on normal week days, we spent lunches as well as dinners eating out. It was a bit of challenge, since Todd’s dad is vegan – it can be particularly difficult in a country where almost every meal contains shrimps, pork or eggs. However, it was still a bit easier than finding vegan food in restaurants in Slovakia… I better leave up to you what to think of it. Anyway, it meant eating a lot of yummy local food that I really love, however, it made me crave something prepared at home and maybe a bit more Western (no fish sauce or rice/rice paper involved :)), ideally with loads of veggies. At the same time, since it was the first weekend at home and with some time for myself after two weekends spent out of town, I didn’t want to spend my whole weekend cooking. So I decide to make my favourite salad that Todd loves as well – my beloved goat cheese salad. Despite it has nothing Asian going on, it reminds me of Cambodia. While I lived there, a little cute salad bar called Vego opened, filling the gap with fresh salads, bagels and wraps. How great would it be to have something similar in Bratislava, no? What is great about Vego is that you can create your own salad from good selection of fresh and grilled veggies, cheeses, fish, different garnishes and tasty dressings. Yes, no meat in this place. So as you can imagine, it became one of my favourite places for lunch, also thanks to their fast delivery service. Most of the times I ordered the same. Sometimes even few times a week. No ordinary salad. Goat cheese salad that has just the perfect balance of savory and sweet, creamy and crunchy. So here it is, once you try it, you will be coming back to it. Guaranteed.

Minulý týždeň sme mali v Saigone návštevu. Toddov otec nás prišiel na pár dní pozrieť, bol prvýkrát vo Vietname a tak sme chceli, aby si to užil. To znamenalo, že narozdiel od normálnych dní v týždni, tieto sme strávili jedením obedov ako aj večerí v reštauráciách. Bola to celkom výzva, keďže Toddov otec je vegán, čo môže byť špeciálne náročné v krajine, kde takmer každé jedlo obsahuje krevety, bravčové alebo vajíčka. Každopádne, stále sme mali menší problém nájsť vegánske jedlo na menu tu, ako na Slovensku… Čo si o tom myslieť nechám radšej na vás. Takže to pre nás znamenalo veľa lokálneho jedla, ktoré mam naozaj rada, no na druhej strane som dostala neuveriteľnú chuť na niečo pripravené doma a skôr zo západnej kuchyne (bez rybej omáčky alebo ryže/ryžového papiera:)), ideálne niečo s poriadnou dávkou zeleniny. Zároveň som však nechcela celý víkend v kuchyni, keďže som po dvoch víkendoch mimo domu bola rada, že som doma a môžem trochu relaxovať. Rozhodnutie tak padlo na môj najobľúbenejší šalát, ktorý má Todd tiež veľmi rád – môj milovaný šalát s kozím syrom. A aj keď nemá nič spoločné s Áziou, mám s ním spojené spomienky z Kambodže. V čase, keď som tam žila, otvorili malý príjemný šalátový bar Vego, ktorý vyplnil medzeru čerstvými šalátmi, baglami a wrapmi. Aké skvelé by bolo mať niečo podobné v Bratislave, nie? Čo bolo na Vegu úžasné bolo to, že ste si šaláty mohli nakombinovať sami z dobrého výberu čerstvej a grilovanej zeleniny, syrov, rýb a iných dobrôt a chutných dresingov. Áno, tu by ste mäso nenašli. Takže si iste viete predstaviť, že Vego sa stalo jedným z mojich najobľúbenejších obedových miest, aj vďaka ich skvelej donáške. Väčšinou som si objednávala to isté. Niekedy aj viackrát v týždni. Žiaden obyčajný šalát. Šalát s kozím syrom, ktorý má perfektnú rovnováhu medzi slaným a sladkým, krémovým a chrumkavým. Takže tu ho máte a ak raz vyskúšate, budete sa k nemu vracať. Garantované.

For salad:
mixed greens (I prefer red oak leaf, lollo rosso… you can use roquette for a bit of kick)
micro greens (optional – but they make the salad look prettier :))
peas
carrot
cherry tomatoes
apple (I use Fuji apples, since those are the crunchiest and juiciest available here… but pick the sort you like)
goat cheese

Na šalát:
miešaný šalát (preferujem tmavý dubový list alebo lollo rosso… môžte tiež použiť roketu pre trochu pikantnosti)
mikro šalátik (nepovinné – ale robia šalát krajším)
hrášok
mrkva
cherry paradajky
jablko (používam Fuji jablká, keďže sú najchrumkavejšie a najšťavnatejšie aké tu máme… môžte si ale vybrať druh, aký vám vyhovuje)
kozí syr

Goat cheese - the hero

For dressing:
1 part of olive oil
2-3 parts of white wine vinegar
mix of Italian herbs
pinch of salt (often not necessary)

Na dresing:
1 časť olivového oleja
2-3 častí octu z bieleho vína
zmes talianských byliniek
štipka soli (zväčša nepotrebná)

First whisk olive oil, white wine vinegar and the Italian herbs together to prepare the dressing. Add a pinch of salt if you feel like it is needed.

Pripravte si dresing zmiešaním olivového oleja, octu z bieleho vína a talianských byliniek. Pridajte štipku soli, ak máte pocit, že to dresing potrebuje.

White wine vinegar dressing

Put all the greens in salad bowl. I usually tear the leaves into smaller pieces to make them easier to eat. Add micro greens.

Všetok šalát dajte do veľkej misky. Ja zväčša natrhám väčšie listy na menšie kúsky, lepšie sa to je. Pridajte mikro šalátik.

Micro greens

Blanche the peas so that they keep the sweetness and don’t get too mushy. I use frozen peas, there is nothing wrong with them if prepared well, plus I can’t get fresh peas here. Price for living in Vietnam. Add them into the bowl with greens, add halved cherry tomatoes, grated carrot and apple cut into small pieces.

Hrášok zalejte vriacou vodou, nechajte chvíľu postáť a ochlaďte v ľadovej vode. Zachová to jeho sladkosť no nebude rozvarený. Ja normálne používam mrazený hrášok, keďže ak sa dobre pripravý, je veľmi chutný, plus tu čerstvý hrášok zohnať neviem. Cena za život vo Vietname. Pridajte hrášok do misky so šalátom, pridajte prepolené cherry paradajky, nastrúhanú mrkvu a jablko nakrájané na kocôčky.

Add peas and cherry tomatoes...

Mixed with dressing and divide into plates.
Premiešajte s dresingom a rozdelte rovnomerne na taniere.

Mix salad with dressing

Top with crumbled goat cheese and serve with a cereal toast, it can soak in all the delicious dressing.

Na vrch rozdelte kozí syr a podávajte s celozrnným toastom, pekne vsaje všetok ten chutný dresing.

My favourite goat cheese salad

Now eat. By now you have realized that this is not the last time you made this salad, because you’ve just finished, but you wish there was more on the plate. I know the feeling :)

Teraz jedzte. Do teraz ste zistili, že toto je prvý, ale nie poslednýkrát, keď ste si spravili tento šalát – práve ste ho dojedli, ale želáte si, aby na tanieri bolo viac. Poznám ten pocit :)

3 thoughts on “My favourite goat cheese salad…you will love it too!

  1. Ahoj Katka, vcera som objavila tvoj skvely blog. Este nemam vsetko precitane, urcite si to preluskam, pretoze si myslim, ze to bude zaujimave. Dakujem, ze sa takto delis o svoje zazitky, pozdravujem a tesi sa na dalsie clanky :)

    • Ahoj Michaela :) Dakujem za pozitivny koment, zatial som iba v zaciatkoch, ale budem pravidelne prispevky pridavat, nech je co skusat a citat :) A ja urcite prestudujem tvoj tiez, milujem indicku kuchynu, len sa jej trosku bojim a tak radsej objednavam z oblubenej restiky :) ale teraz mam motivaciu skusit aj doma, vidim, ze sa to da :)

  2. Katu, pictures are also very nice. I think what is the most important is lots of light and micro mode (??) (in case you use simple small digital camera). …am very much looking forward to new recipes. Love

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s