Meatless Mondays – Pasta with asparagus and peas

Meatless Mondays started in the USA in 2003 in order to raise awareness about negative effects of excessive meat consumption on our health. Since then it became a global movement with loads of followers and contributors. I really like the idea of cutting down on meat as well as the challenge of coming up with or trying out some nice vegetarian meals. We don’t eat meat that much at home and I rarely cook with meat – if so, it’s usually in the form of bacon or ham. The main reason is that up till now I had a bit difficult access to meat, since a good quality meat is not widely available in Saigon. And in the end, we didn’t miss meat at home to the extend that I would force myself to make regular trips to Metro or to a butcher.
So I decided to participate in the Meatless Mondays movement and from now on, on Mondays I will bring you vegetarian recipes to try out. I am starting with a pasta recipe, but I will try to bring recipes that are healthier and include ingredients that might not be so common and we often do not know what to do with them. I take it as my personal challenge to try out new stuff, less conventional :) Additionally, since the recipes should be suitable for Monday cooking, they will be easy to prepare and will not take much of your time.

Hnutie ‘Bezmäsité pondelky’ začali v USA v roku 2003 s cieľom zvýšiť povedomie o negatívnych dôsledkoch priveľkej konzumácie mäsa na naše zdravie. Odvtedy sa stali globálnym hnutím s veľkým počtom nasledovateľov a prispievateľov. Mne osobne sa veľmi páči myšlienka zníženia konzumácie mäsa, ako aj výzva, ktorá z toho vyvstáva v podobe vytvorenia alebo vyskúšania nových chutných vegetariánskych pokrmov. Doma nejedávame veľa mäsa a málokedy doma s mäsom varím a ak áno, je to zväčša so slaninkou alebo šunkou. Hlavným dôvodom donedávna bolo to, že som nemala veľmi ľahký prístup k mäsu, keďže kvalitné mäso v Saigone nie je až tak ľahko dostupné. Na druhej strane nám mäso nechýbalo natoľko, že by som sa donútila chodiť pravidelne na nákupy do Metra alebo k mäsiarovi.
Takže som sa rozhodla, že aj ja sa zapojím do hnutia Bezmäsitých pondelkov, a odteraz vám každý pondelok prinesiem nejaký chutný vegetariánsky recept na odskúšanie. Začínam síce jednoduchým receptom na cestoviny, ale budem sa snažiť prinášať najmä zdravšie recepty a ingredience, ktoré nie sú trošku netypickejšie a často nevieme, ako ich použiť. Beriem to totiž aj ako osobnú výzvu, aby som vyskúšala nové veci, ktoré nie sú až také konvenčné :) A k tomu všetkému, keďže recepty by mali byť vhodné na varenie v pondelky, budú ľahké na prípravu a nezaberú vám veľa času.

This pasta was on my mind for some time, but I couldn’t get a hold of asparagus. I was lucky this weekend and so I finally had a chance to make it. It’s really nice and fresh and it’s a perfect light lunch or dinner. Additionally, the preparation is very simple and fast, so the ratio of time spent cooking and taste is very good :) I made the pasta with butter, since I almost never eat butter and I went well with this recipe, but you can use olive oil and I think the result will be equally tasty. Anyway, you better start cooking now, before you drool your keyboard :)

Tieto cestoviny mi po rozume chodili už nejakú dobu, ale nikde som nevedela zohnať špargľu. Tento víkend sa ale na mňa usmialo šťastie a tak som ich konečne mohla uvariť. Sú veľmi chutné a osviežujúce a tak sú vhodné ako ľahký obed alebo večera. Príprava je naozaj nekomplikovaná a rýchla a tak pomer medzi chuťou a časom stráveným varením je naozaj dobrý :) Cestoviny som pripravila s maslom, keďže maslo často nejedávame a k tomuto receptu sa mi veľmi hodilo, ale kľudne môžete použiť aj olivový olej, chuť určite neutrpí. No teraz už radšej začnite variť, nech si neoslintáte klávesnicu :)


Pasta for two ~ cestoviny pre dvoch:

200g of pappardelle ~ 200g cestovín pappardelle
30g of butter ~ 30g masla
handful of sage ~ hrsť šalvie
200g of asparagus ~ 200g špargle
50g of peas (I used frozen one) ~ 50g hrášku (ja som použila mrazený)
50g of feta ~ 50g fety
salt ~ soľ
pepper ~ korenie

Put your pasta to cook and while it is cooking, melt 20g of the butter in pan. Add sage and let the flavors infuse in the butter for a while. Add asparagus cut to length of fingers. Blanch peas and set them aside, they will be added at the end of the cooking process so that they retain their nice texture and sweetness. When pasta is ready, put pappardelle into pan with asparagus and add few spoons of cooking water to form a sauce. Mix well, add remaining butter, peas and season with salt and pepper. Remember that you add feta that will add some more saltiness in the end. Divide into plates, top with crumbled feta and garnish with few sage leaves. Now enjoy :)

Dajte si variť cestoviny a zatiaľ čo sa tie pripravujú, rozpustite v panvici 20g masla. Pridajte šalviu a nechajte jej chuť preniknúť do masla. Pridajte špargľu, ktorú ste si nakrájali na dĺžku prsta. Hrášok vložte na pár minút do zovretej vody a následne ochlaďte v ľadovom kúpeli. Odložte ho na stranu, keďže bude pridaný až na záver varenia, aby si uchoval chuť a textúru. Keď sú cestoviny hotové, vložte pappardelle do panvice so špargľou, pridajte pár lyžic z vody, v ktorej sa varili cestoviny, aby sa vytvorila omáčka. Dobre premiešajte, pridajte zvyšné maslo, hrášok a dochuťte soľou a korením. Nezabudnite, že na záver pridáte fetu, ktorá pridá slanosť. Rozdeľte na taniere a na vrch dajte rozdrobenú fetu a pár listkov šalvie. A teraz dobrú chuť :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s