Poached salmon salad with chickpeas and feta

There is a part of the road on the way we take to work and to town where some sellers gather and sell… GOLD FISH! I wonder what is going on in your head now and how you imagine that picture. let me clarify. There are usually around 5 of them with their motorbikes with a special construction attached to it from which tens of bags of water with gold fish hang. On sunny days there is no shade to hide in. Not to mention that the place is right next to the crossroad of the very busy roads through which thousands of motorbikes and loads of cars and trucks pass through daily. We pass around daily and Todd and I never stop wondering why the sellers come back to this place when we never see someone buying any of the fish (or more like a gold fish soup since they spend several hours a day on the baking sun…). But last week when I was passing around in a taxi to yoga class, I saw one lady with a boy checking the fish out. And that, in my food-obsessed mind, made me think of cooking with fish. I don’t do it often and to admit, so far I have been only cooking with bassa fillet that I used in green Thai curry. The thing is, my kitchen is under equipped to cook with anything else. Or so I thought… Until I saw this yummy looking poached salmon salad. Of course I have a pot and I can poach a fish!!! And thus during this taxi ride I decided that the time has come to try something similar at home.
Luckily, getting a fresh salmon filet got much easier since they opened a supermarket in our apartment complex, all it takes is 21 floors down, basement walk, 2 floors up and voila, salmon is taking the same way back to my kitchen. I adjust the recipe a bit to my own liking, so the salad I made is in the end quite different from the one I was inspired by. However, I used the tips for poaching the salmon and it worked really well. It turned out to be a quite fast and very tasty salad to make and I am definitely going to do it again :)

Na ceste do práce a mesta je jeden úsek cesty, kde sa predavači stretávajú a predávajú…ZLATÉ RYBKY! Zaujímalo by ma, čo sa vám mometálne premieta v hlave a ako si tento obrázok predstavujete. Tak vám to objasním. Zvyčajne je ich okolo 5, s ich motorečkami, ktoré majú vzadu pripevnenú akúsi špeciálnu konštrukciu, z ktorej visia sáčky plné vody a zlatých rybiek. Počas slnečných dní sa tam nedá nikde skryť do tieňa. Aby som nezabudla, toto miesto je presne pri križovatke jedných z najpreplnenejších ciest, cez ktoré sa premelú denne tisícky motoriek a neuveriteľne veľa áut a kamiónov. Každý deň prechádzame okolo a s Toddom sa divíme, prečo sa tí predavači vracajú práve na toto miesto, keď sme nikdy nikoho nevideli pristaviť sa a vyberať si zlatú rybku (alebo skôr polievku zo zlatej rybky, keďže sú tam niekoľko hodín na horúcom slnku…).  Ale minulý týždeň na ceste na jógu som uvidela jednu pani s malým chlapcom, ktoré si rybky pozerali. A to, v mojej jedlom posadnutej hlave, mi pripomenulo, že by som mala uvariť niečo s rybou. Musím sa priznať, že až tak často s rybou nevarím, a doteraz to boli len filety z bassa ryby (myslím, že to je ten pangasius), ktoré som používala na thajské zelené kari. Totiž, moja kuchyňa je trošku poddimenzovaná a tak som si myslela, že iný typ ryby by som v nej len znehodnotila. Ale potom som narazila na chutný recept na šalát s lososom na strateno. Jasné, že mám hrniec a dokážem spraviť rybu na strateno!!! A tak som sa počas tejto jazdy taxíkom rozhodla, že je čas skúsiť niečo podobné doma.
Našťastie odkedy tu máme v komplexe supermarket, nákup čerstvého filetu z lososa je naozaj ľahká záležitosť, je to 21 poschodí dole, prechádzka v podzemí a 2 poschodia hore a voila, salmon je už na ceste do mojej kuchyne :) Recept som si prispôsobila a tak šalát, ktorý som urobila je úplne iný ako ten čo ma inšpiroval. Využila som však tipy ako pripraviť lososa na strateno a celé to vyšlo úplne super. Vznikol tak celkom rýchly a veľmi chutný šalát, ktorý určite ešte niekedy pripravím :)

Poached salmon salad for two ~ šalát pre dvoch:
100g salmon fillet ~ 100g filetu z lososa
juice from 1/2 of a lemon ~ šťava z polky citróna
1 table spoon of black peppercorns ~ 1 polievková lyžica celého čierneho korenia
240g of chickpeas (1 can) ~ 240g cíceru (1 konzerva)
1 table spoon of honey ~ 1 polievková lyžica medu
50g of feta ~ 50g fety
mixed greens (I used red oak leaf and radicchio) ~ miešaný šalát (ja som použila červený dubový list a radicchio)                                                                        chopped scallions or spring onions ~ nasekaná jarná cibuľka


For dressing ~ na dresing:
olive oil ~ olivový olej
juice from 1/2 of lime ~ šťava z polky limetky (alebo citróna)
1-2 teaspoons of honey ~ 1-2 čajové lyžičky medu
salt ~ soľ
white pepper ~ biele korenie


In a middle sized skillet or pot bring 3 cups of water, juice from 1/2 of lemon and peppercorns to boil. After bringing to boil, let it simmer for 5 minutes to infuse the flavors and take of the heat. Insert salmon filet, cover and leave it in the water for 15 minutes. By that time the salmon should be cooked. While the salmon is being poached, prepare your chickpeas. Heat up 1 table spoon of olive oil in a pan and add chickpeas. Roast them for few minutes and when they start to get color, add 1 table spoon of honey and season with black pepper. Mix well and let it roast for few more minutes. Wash the greens, dry it and tear it into smaller pieces. Add chopped scallions. When chickpeas are finished let them cool for a bit and afterwards add them to the salad. Whisk up the dressing – olive oil, lime juice and honey and season with salt and pepper. Toss the salad with dressing and divide into two plates. When the salmon filet is ready flake it and divide on both plates. Top with crumbled feta. Yum!

V stredne veľkom hrnci alebo panvici s hlbokým dnom dajte zovrieť 3 hrnčeky vody, šťavu z polky citróna a korenie. Po privedení do varu nechajte variť 5 minút, aby sa chute prepojili a následne odstavte z plameňa. Do hrnca vložte filet z lososa, prikryte pokrievkou a nechajte vo vode 15 minút. Losos sa za túto dobu pekne uvarí. Zatiaľ čo sa losos pripravuje, pripravíme si cícer. Na panvici ohrejte lyžicu olivového oleja a pridajte cícer. Opekajte pár minút a keď začne naberať trošku farby, pridajte lyžicu medu a okoreňte. Poriadne premiešajte a opekajte ešte pár minút. Umyte šalát, osušte ho a natrhajte na menšie kúsky. Pridajte nasekanú jarnú cibuľku. Keď je cícer hotový, nechajte ho chvíľku ochladiť a následne ho pridajte k šalátu. Zmiešajte dresing – olivový olej, limetku, med a ochuťte soľou a korením. Poriadne premiešajte šalát s dresingom a rozdeľte na dva taniere. Keď je losos hotový, rozdrobte ho na malé kúsky a rozdeľte na taniere. Na vrch dajte rozdrobenú fetu. Mňam!

PS: I apologize for the picture quality but the day turned into night while I was preparing this salad and thus natural light was gone by the time I could take pictures of the finished product. And my tiny Canon Ixus is not capable of miracles :)

PS: Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale deň sa zmenil na noc počas prípravy tohto šalátu a tak prirodzené svetlo už nebolo, keď som hotový šalát fotila. A môj maličký Canon Ixus zatiaľ nerobí zázraky :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s