Che Chuoi and truffles

What a Sunday I had! Full of food. I headed to a cooking class after having breakfast and spent 2 hours preparing desserts. Then I FINALLY bought an oven and from now on there is nothing stopping me from trying out recipes requiring baking or roasting. You can’t even imagine how excited it makes me. After getting home I cooked really yummy spinach feta fritters for a late lunch (recipe with a post soon!), now I’m writing about food and soon there is my favourite show on the TV – 2-hours finale of MasterChef!

Čo za nedeľu som to mala! Plnú jedla. Po raňajkách soms a vydala na hodinu varenia a strávila som 2 hodiny prípravou dezertov. Následne som si konečne kúpila rúru na pečenie a tak ma odteraz už nič nezastaví pred skúšaním receptov obsahujúcich pečenie. Asi si ani neviete predstaviť aká nadšená som. Po príchode domov som k neskorému obedu navarila skvelé špenátovo-fetové placky (recept v príspevku čoskoro), teraz o jedle píšem a čoskoro je v telke môj najobľúbenejší program – dvojhodinové finále MasterChef.

Today I attended a cooking class with my friend Astrid led by a French girl Adeline at one very charming yoga studio – Soham. Adeline is a Food&Beverages Manager for a restaurant group here in Saigon and she is leaving back to Paris in less than a month to pursue a training to become a pastry chef. She has French and Vietnamese background and thus we were preparing both Vietnamese and French desserts today – Che Chuoi (bananas in coconut milk) and dark chocolate truffles. To be honest, I have almost zero experience with desserts and therefore, I got really excited to learn at least some basics :)

Dnes som sa zúčastnila s kamarátkou Astrid na hodine varenia vedenou francúzkou Adeline v jednom veľmi príjemnom joga štúdiu – Soham. Adeline je manažérkou jedla a nápojov v jednej z reštauračných skupín tu v Saigone a o niečo menej ako mesiac sa vracia do Paríža, kde bude študovať v jednej z najlepších škôl za cukrárku. Adeline má francúzsko-vietnamské korene a tak sme prirpavovali ako vietnamský, tak aj francúzsky dezert – Che Chuoi (banány v kokosovom mlieku) a truffles z horkej čokolády. Popravde mám s dezertami minimálnu skúsenosť a tak som sa potešila príležitosti naučiť sa aspoň nejaké základy :)


Che chuoi is one of the most popular desserts in Vietnam, and it’s definitely our favourite. It’s so easy to make that you can try it out at home easily! As Adeline said, she cut the amount of sugar in the dessert to half of what is normally used in Vietnamese restaurants, and the dessert was still very sweet, next time I’d use even less sugar.
To prepare this yummy treat, start with soaking 50g of tapioca pearls in cold water for 20 minutes. Tapioca pearls need to be soaked and then cooked long enough so that they get the right jelly like texture. They are often called Japanese or sago pearls. After they were soaked, put 400ml of water into pot and add the pearls and cook on medium heat. Stir occasionally so that the pearls do not sit on the bottom of the pot. Add 120g (or less) of caster sugar and mix well. Cook for few more minutes and add in 400ml (one can) of coconut milk. Reduce the heat to low and let cooking. In the meantime cut around 7 smaller bananas into slices or splits. We used the traditional variety of bananas since they are the best one with a specific meaty texture and sweetness. Add them into the pot, cover and cook on low heat for 20-30 minutes. Stir occasionally and wait till the tapioca pearls turn translucent. The dessert is ready then and you can serve it! Don’t forget to garnish it with crushed peanuts, sesame seeds or shredded coconut.

Che chuoi je jedným z najpopulárnejších vietnamských dezertov a je rozhodne aj našim najobľúbenejším. A tak ľahko s apripravuje, že ho veľmi ľahko môžete skúsiť aj doma! Adeline zredukovala množstvo cukru v dezerte na polovicu oproti množstvu, ktoré sa zvyčajne používa vo vietnamských reštauráciách. Dezert bol stále veľmi sladký, takže nabudúce by som použila ešte menej cukru.
Aby ste si pripravili túto dobrotu, namočte 50g tapioca perličiek do studenej vody na 20 minút. Tapioca musí byť dobre namočená a následne varená, aby získala tú špecifickú želatínovú konzistenciu. Často ich tiež volajú japonské alebo sago perličky. Po namočení ich vložte do hrnca so 400ml vody a varte na miernom ohni. Pravidelne premiešajte, aby perličky neostali sedieť na dne hrnca. Pridajte 120g kryštálového cukru a poriadne premiešajte. Pár minút povarte, pridajte 400ml (jednu plechovku) kokosového mlieka. Znížte teplotu na minimum a nechajte variť. Zatiaľ si nakrájajte 7 malých banánov na kolieska alebo plátky. My sme použili tradičný druh banánov, keďže sa na tento dezert najlepšie hodia kvôli specifickej mäsitej textúre a sladkosti. Pridajte ich do hrnca a varte ďalších 20-30 minút. Pravidelne premiešajte a čakajte, kým tapiocové perličky zpriesvitnejú. Vtedy je dezert hotový a môžte ho podávať! Nezabudnite ho ozdobiť podrvenými arašidmi, sezamovými semiačkami alebo nastrúhaným kokosom.


In fact we started the class with truffles, but since we needed time for the ganache to firm, we first made the a ganache and then proceeded with Che Chuoi. I thought that truffles are difficult to make but the opposite is true! It’s a simple thing and I’m definitely making them at home soon, so that Todd can enjoy as well :)
Start with melting 50g of butter in a pot. Add 300g of dark chocolate and let it melt without burning it. When half of the chocolate is melted, add 200ml of whipping cream and mix well. Mix till the chocolate is completely melted and mixed with the cream. Add 1-2 teaspoons of icing sugar, depending on how sweet you want your truffles to be. The mixture should be smooth and glossy. Transfer the ganache into a bowl and let it cool in the fridge for at least 3 hours.
Truffles are called after the famous mushroom and they should resemble the look of the mushrooms, that’s why they are rolled into small balls and covered in different things. We used a variety of different coatings – shredded coconut, cocoa powder, matcha , crushed cornflakes and crushed peanuts. My favourite ones were the ones with crushed cornflakes because of the subtle crunch. If you want to add a bit of kick to the truffles, you can add 1-2 table spoons of alcohol to the ganache – Grand Marnier, whisky…Whatever you feel like!

Hodinu varenia sme začali s truffles, ale keďže ganache potreboval čas na stuhnutie, pripravili sme ten, dali sme ho chladiť, a počas tej doby sme varili Che Chuoi. Myslela som si, že truffles sú zložité na prípravu, ale opak je pravdou! Sú jednoduché a určite ich čoskoro skúsim aj doma, aby si ich vychutnal aj Todd :)
Začnite rozpustením 50g masla na nízkom plameni. Pridajte 300g horkej čokolády a roztopte bez pripálenia. Keď je asi polovica čokolády roztopená, pridajte 200ml smotany na šlahanie a poriadne premiešajte. Miešajte až kým je čokoláda úplne roztopená a zmiešaná so smotanou. Pridajte 1-2 čajové lyžičky práškového cukru, podľa toho, aké sladké chcete mať truffles. Výsledná zmes by mala byť hladká a lesklá. Preložte ganache do misky a dajte ho na najmenej 3 hodiny chladiť do chladničky.
Truffles sa volajú po slávnych hubách hľuzovkách a tak by sa mali na ne tvarom podobať. Z ganache preto vytvorime malá guľky, ktoré sa následne vyváľajú v rôznych dobrotách – nastrúhanom kokose, kakau, matcha prášku, podrvených cornflakeoch či arašídoch. Moja top boli tie v cornflaekoch kvôli ich jemnej chrumkavosti. Ak truffles chcete trochu obzvláštniť, nebojte sa pridať 1-2 polievkové lyžice alkoholu podla vášho výberu – Grand Marnier, whisky… Čokoľvek na čo máte chuť!


My day full of food is coming to the end, with only MasterChef left to watch. However, new oven and interesting journey into dessert making seem to be a start of new adventures in my kitchen :)

Môj deň plný jedla sa končí, už len so zostávajúcim MasterChefom. Nová rúra na pečenie a zaujímavé nakuknutie do prípravy dezertov však znamenajú začiatok nových dobrodružstiev v mojej kuchyni :)


4 thoughts on “Che Chuoi and truffles

  1. jej,paradny prispevok,Katka..taky kurz by som si veru dala:))..a straaasne vam zavidim to teplucko a kratucke saticky..aj ja chceeeem…:))) ja som tak vyslovene letny typ,ze neznesiem ani dlhy rukav na sebe,nie to este teply kabat,bez ktoreho to u nas uz jednoducho nejde:(

    • Matka, to je jedna z neuveritelnych pozitiv zivota tu, ktora kompenzuje tie negativa… vzdy ked mam toho dost si poviem, ze sa nemozem stazovat, lebo aspon nenadavam na veci v zime a tme :))) a dakujem, bola to fajn stravena nedela a som rada, ze som sa mohla zucastnit a naucit sa nieco nove, kedze ako som pisala v prispevku, ja nie som az taka dezertova kralovna, mam sa veeela co ucit :)))

  2. Katka, dala si pekny prispevok. Ja som uz raz robila z tapioky dezert a este mam tam nejaky zbytok z nej, takze nebolo by od veci vyskusat aj tento vietnamsky dezertik. A truffles su fajn zalezitost. Zdravim Ada

    • Dakujem Adi! Tapioca je super a videla som z nej tiez vela skvelych dezertov, len som si nebola uplne v obchodoch ista, ci to co som si myslela ze je tapioka aj naozaj je tapioka, kvoli vietnamskym/japonskym oznaceniam. Teraz uz ale nastastie viem, co kupovat a tak poskusam aj tie ine, kedze vyzerali velmi lakavo… a urcite vyskusaj, je to super jednoduche a naozaj lahodne :) a truffles, o tych ani nehovorim, len v tom teple sa nam topili ostosest :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s