Meatless Mondays – Beetroot lentil salad

Beetroots are one of my favourite vegetables. I love that you can enjoy them in a refreshing juice in the morning and then in amazing salads or sandwiches for lunch or dinner. Even as a dessert in yummy chocolate cakes. They can be added to hummus or used in dips to snack on with your favourite veggies or bread. I have to admit my little obsession with them and my favourite use is in salads and on a sandwich with lamb, feta and rocket. I could eat that sandwich daily.
But they are one of those love/hate vegetables, as many people as love them also hate them. Most of us encountered beetroots for the first time as pickled and often it was not the most delightful experience. Therefore, a lot of people do not understand the current beetroot craze and are shaking their heads in wonder how those weird pickled things can have such a success. The key to success is in roasting or cooking them and even skipping the vinegar.

Cvikla patrí medzi moju najobľúbenejšiu zeleninu. Milujem, že si ju môžem vychutnať na raňajky v osviežujúcom džúse a na obed či večeru v chutných šalátoch a sandvičoch. A ešte aj ako dezert v úžasných čokoládových koláčoch. Cvikla sa dá pridať do hummusu alebo do rôznych dipov, ktoré môžete maškrtiť s vašou obľúbenou zeleninou či chlebíkom. Musím sa priznať, že som cviklou mierne posadnutá a neviem sa jej nabažiť v šalátoch a na sandviči s jahňacinou, fetou a roketou. Mohla by som ho jesť denne.
Cvikla je však jedna z polarizujúcich zelenín – určite ju miluje a nenávidí rovnaké množstvo ľudí. Bude to asi tým, že zväčša ju prvýkrát ochutnáme ako naloženú v octovom náleve. A to nie je často tá najpríjemnejšia skúsenosť. Preto pre veľa ľudí momentálne cviklové šialenstvo nepochopiteľné a divia sa ako tie divné nakladané cvikly môžu mať taký úspech. Kľúč k úspechu je cvikly upiecť a aj vynechať ocot.

 


Over the past weeks I tried different ways of preparing beetroots and some worked better than others. I’m still trying to perfecting the process :)
When I didn’t have oven at home, I tried to prepare them in a skillet and cook them in a pot. The first method was a partial success. I peeled the beets and sliced them. I put olive oil, juice from two smaller Vietnamese oranges (they are not so sweet) and beetroots in a skillet and let them cooking for 40 minutes. After 30 minutes I added a table spoon of honey. The result was an amazing sauce made of orange and beetroot juice (I licked the whole skillet clean :D) but not so soft beetroots. I didn’t mind them, but Todd found them a bit too crunchy for his liking.
The second time I cooked the beets whole and not peeled first for 30 minutes in pot covered with water and then peeled them, sliced them and put them in skillet to cook with orange juice and honey to form the sauce. However, the sauce had not enough beetroot juice component inside and the taste was nowhere close to the first one. However, beets were cooked perfectly. Therefore, if you need just perfectly cooked beets, do not hesitate and just put them to pot, cover with water and let cook.
I tried the third different method last Monday using my new oven. I put all the ingredients into a little baking dish – peeled and sliced beetroots, olive oil, orange juice, honey, pinch of salt and white pepper. I cooked the beets covered in the oven on 180 C for 40 minutes. The result were well cooked beets, but the sauce was a bit more liquid than I wished for – still, it was a nice dressing for the salad. In case you cook too many beetroots, you can store them cooked in the fridge in a sealed container for few days.
Three methods yielded three different results, each with different qualities. Each time I used the beetroots in this amazing salad that remind me a bit of autumn, but it tastes delicious during summer too :)

Počas posledných týždňov som vyskúšala rôzne spôsoby príprav cvikly a niektoré vyšli lepšie ako iné. Momentálne sa stále snažím docieliť dokonalý výsledok :)
Keď som doma nemala rúru na pečenie, skúsila som ich pripraviť v panvici a tiež uvariť ich v hrnci. Prvá metóda mala čiastočný úspech. Cviklu som olúupala a nakrájala na kolieska. Do panvice som dala olivový olej, šťavu z dvoch lokálnych pomarančov (sú kyslejšie) a cviklu a nechala variť 40 minút. Po 30 minútach som pridala lyžičku medu. Výsledkom bola neuveriteľná omáčka z pomarančovej a cviklovej šťavy (panvicu som do čista vylýzala :D), ale nedostatočne mäkká cvikla. Men nevadila, ale Toddovi sa zdali chrumkavé.
Druhýkrát som cviklu varila asi 30 minút neošúpanú a v celku v hrnci s vodou. Následne som ich ošúpala, nakrájala a dala ich do panvice s pomarančovou šťavou a medom. Bohužial tentokrát v omáčke nebolo dosť cviklovej šťavy a tak nebola ani zďaleka taká skvelá ako tá prvá. Cvikla však bola skvele uvarená. Ak chcete len dobre uvarenú cviklu, určite použite túto metódu.
Minulý pondelok som vyskúšala tretí postup s použitím rúry na pečenie. Všetky ingrediencie som dala do malej misky na pečenie – ošúpanú a nakrájanú cviklu, olivový olej, pomarančovú šťavu, med, štipku bieleho korenia a soli. Cviklu som dala prikrytú do rúry na 40 minút na 180 stupňov. Výsledkom boli perfektne uvarená cvikla, no omáčka bola trošku tekutejšia ako som si želala – bol to však skvelý dresing na šalát. Ak si uvaríte priveľa cvikly, môžte ju mať pár dní v chladničke a neskôr zužitkovať.
Tri metódy tak mali tri rôzne výsledky , každý inak skvelý. Vždy som ich však použila v tomto skvelom šaláte, ktorý mi pripomína jeseň, no je neuveriteľne chutný aj počas leta :)

Goat cheese salad with beetroots and lentils (serves two) ~ Šalát s kozím syrom, cviklou a šošovicou (pre dvoch)

1 regular beetroot or 4 baby beetroots ~ 1 normálna cvikla alebo 4 baby cvikiel
1 bowl of lentils ~ 1 mištička šošovice
1 fuji apple ~ 1 fuji jablko
100g of rocket or baby spinach ~ 100g rokety alebo baby špenátu
1 bulb of fennel (optional) ~ 1 fenikel (nemusí byť)
60g of goat cheese (or feta) ~ 60g kozieho sera (alebo fety)
2 toasts ~ 2 toasty

Dressing:
juice from 1/2 of orange ~ šťava z polky pomaranča
2 table spoon of vinegar – balsamic or raspberry one ~ 2 polievkové lyžice octu – balsamic alebo malinový
1-2 table spoons of olive oil ~ 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
1 tea spoon of honey ~ 1 lyžička medu
salt and white pepper to taste ~ soľ a biele korenie na dochutenie


1. Prepare the beetroots as you liked them. You can either use one of the methods I tried or just wrap them whole and not peeled in aluminum foil and roast them for 40 minutes until they are tender. Peel them afterwards and slice them or cut them into wedges.
2. While beetroots are roasting, cook the lentils. I use French puy lentils and cook them according to the instructions on the package. You can use any dark lentils or even lentils from a can if you don’t have any other.
3. Mix rocket or baby spinach in a bowl with diced apples and lentils. Whisk all the ingredients for dressing in a glass and pour it in the bowl. Mix well.
4. Divide the salad onto two plates. Add the sliced fennel and beetroots. Crumble goat cheese (or feta) on the top. If you made the skillet version or the oven roasted beetroots in orange juice, drizzle the created sauce on the top.
5. Serve with a toast to soak in all the yummy dressing and sauce. Enjoy :)

1. Pripravte si cviklu podľa toho, ako ju máte radi. Môžete použiť jednu z mojích metód alebo len celú neolúpanú cviklu zabaliť do alobalu a dať ju do rúry piecť na 40 minút, kým nie je mäkká. Po upečení ju ošúpte a nakrájajte na kolieska alebo mesiačiky.
2. Kým sa vám varia alebo pečú cvikle, uvarte si šošovicu. Ja používam francúzsku puy šošovicu a pripravujem ju podľa návodu. Môžete použiť akúkoľvek tmavú šošovicu alebo aj tú z plechovky ak nemáte inú.
3. V miske zmiešajte roketu alebo baby špenát, nakrájané jablko a šošovicu. Zmiešajte všetky ingrediencie na dresing a nalejte ho na zeleninu. Dobre premiešajte.
4. Šalát rozdeľte na dva taniere. Pridajte fenikel a cviklu. Na vrch dajte kozí syr alebo fetu. Ak ste si cviklu pripravili na panvici alebo v rúre s pomarančovou šťavou, pokvapkajte šalát vytvorenou omáčkou.
ť. Podávajte s toastom, aby ste mali čím vsiaknuť všetok ten skvelý dresing a omáčku. Vychutnajte si to :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s