Miso salmon with soba noodles

With a huge box full of miso occupying my fridge after I bought it for the baby carrot recipe, few weekends ago I decided it’s time to put it in use again. This time I used it to marinate salmon for this amazing little dish that made me feel like we were eating out even though we were eating at home. Another great thing about this recipe is the soba noodles used in there. I never cooked with them before but saw it in a lot of Asian inspired recipes, so I had to try. They are mainly used in Japanese cooking in cold salads and soups. I got them when I was buying miso and was waiting for the right opportunity to use them. Soba noodles are made of buckwheat flour and thus have its specific taste and high nutritional value. Buckwheat does not contain gluten, but the soba noodles are often made of mixture of buckwheat and wheat flour. Unfortunately the description on the pack is in Japanese, so I can’t provide you with the details about exact ratio. Definitely, they are a bit healthier alternative to classic wheat pasta. Definitely try them out, you will not regret it :)

S veľkou krabicou misa v chladničke, ktorá mi ostala po recepte na mini mrkvičky, som sa rozhodla ho opäť zužitkovať. Tentokrát som ho použila na marinádu na lososa na toto skvelé jedlo, ktoré chutilo tak, ako keby sme jedli v reštaurácii, aj keď sme jedli doma. Ďalšou skvelou ingredienciou v tomto recepte sú soba rezance. Predtým som s nimi nikdy nevarila, ale v poslednej dobe som ich videla vo veľa ázijských receptoch a tak som ich musela odskúšať. Používajú sa v japonskej kuchyni v rôznych polievkach a studených šalátoch. Kúpila som ich spolu s misom a čakala na vhodnú príležitosť ich použiť. Soba rezance sú vyrobené z pohánkovej múky a tak majú špecifickú chuť a vysokú výživovú hodnotu. Pohánka neobsahuje lepok, no soba rezance sú často robené zo zmesy pohánkovej a pšeničnej múky. Bohužial popis na obale mojich rezancov bol po japonsky a tak presne neviem, aký je pomer pohánky a pšenice v tých, ktoré som použila. Každopádne, sú trošku zdravšia alternatíva ku klasickým cestovinám z tvrdej pšenice. Rozhodne ich vyskúšajte, určite neoľutujete :)


Miso marinated salmon with soba noodles (serves two) ~ Losos marinovaný v miso so soba rezancami (pre dvoch)

1 big salmon fillet (150-200g) or 2 smaller fillets (each up to 100g) ~ 1 veľký filet z lososa (150-200g) alebo dva menšie filety (každý do 100g)
150g soba noodles ~ 150g soba rezancov
1 smaller head of broccoli (around 200g with the stalk) ~ 1 menšia hlavička brokolice (ask 200g aj s hlúbikom)
50g of snow peas (mangetous peas in French) ~ 50g hrášku v struku (mangetous hrášok vo francúzštine)
150g of spinach ~ 150g špenátu
pressed garlic ~ pretlačený cesnak
2 table spoons of soy sauce ~ 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
1 table spoon of honey ~ 1 polievková lyžica medu

Miso marinade ~ Miso marináda:
2 table spoons of white miso ~ 2 polievková lyžica bieleho misa
1 table spoon of soy sauce ~ 1 polievková lyžica sójovej omáčky
2 table spoons of honey ~ 2 polievkové lyžice medu
1 table spoon of sesame oil ~ 1 polievková lyžica sezamového oleja
2 table spoons of water ~ 2 polievkové lyžice vody

1. Mix all the ingredients for marinade – miso, soy sauce, honey, sesame oil and water – in a bowl. Put the salmon fillet(s) into the bowl and coat well with the marinade. Leave it marinating for at least 20 minutes, if you can, even over night in the fridge.
2. Cook soba noodles in loads of water according to package instructions. Mine were in Japanese, so I had to try the noodles now and then, it took around 10 minutes to cook. Rinse them with a cold water when done so that they do not stick together.
3. While the noodles are cooking, start to cook your veggies. Fry pressed garlic in a pan/wok on a bit of olive oil (or sesame oil if you want more Asian flavour). Add small florets of broccoli and snow peas in, add a bit of water and cook for few minutes. Add soy sauce and honey and cook for 1 minute. Then add chopped spinach and cook until wilted. By then all the veggies should be cooked nicely and not overcooked.
4. In a skillet heat up a bit of oil. Take the salmon out of the bowl and remove all excess marinade. Put in in the skillet and cook on each side for around 4 minutes. Be careful, you don’t want to overcook your salmon.
5. Mix the soba noodles with the veggies in the pan and divide them into two plates. Put the cooked salmon on the of the noodles, dig in and enjoy!

1. Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu – miso, sójovú omáčku, med, sezamový olej a vodu – v miske. Vložte filety z lososa do miska a poriadne pokryte marinádou. Nechajte marinovať aspoň 20 minút, ale kľudne aj cez noc v chladničke ak chcete.
2. Uvarte si soba rezance vo veľa vode podla popise na obale. Keďže moje mali japonské inštrukcie, musela som ich pravidelne skúšať, uvarené boli asi po 10 minútach. Keď sú uvarené, opláchnite studenou vodou, aby sa nepolepili.
3. Kým sa vám varia rezance, pripravte si zeleninu. V panvici či voku na troche oleja (olivovom alebo aj sezamovom, ak máte chuť na výraznejšiu ázijskú chuť) opražte pretlačený cesnak. Pridajte do panvice brokolicu pokrájanú na čo najmenšie ružičky, hrášok, pridajte trošku vody a pár minút varte. Pridajte sójovú omáčku a med a minútku varte. Následne pridajte nakrájaný špenát a varte, kým nie je zmäknutý. V tomto bode by mala byť zelenina uvarená, no nie prevarená.
4. V panvici s hrubým dnom zohrejte trochu oleja. Lososa vyberte z misky a odstráňte prebytočnú marinádu. Vložte ho do panvice a opekajte z každej strany asi 4 minúty. Dávajte si pozor, aby ste lososa neprevarili.
5. Soba rezance vmiešajte do hotovej zeleniny a rozdeľte ich na dva taniere. Na vrch dajte hotového lososa, pustite sa do toho a vychutnajte si to!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s