Meatless Mondays – Spinach and feta fritters

Metless Monday is here again! It’s pretty useful after our gluttonous weekend :) I made my first really American macaroni and cheese for my hubby and I baked muffins from scratch for the first time! Haha, I’m so proud of myself. I will post the recipes during the week, I still need to sort the pictures out a bit.
So today I’m going to offer you these great spinach-feta fritters. Such a yummy and simple stuff. You should definitely try them when you don’t know what to do with spinach, Or any other time :)

Opäť je tu bezmäsitý pondelok! Veľmi užitočné po trošku obžerskom víkende :) Pripravila som prvé naozaj americké makaróny so syrom pre môjho manželíka a tiež som upiekla moje prvé mufiny! Haha, taká som na seba pyšná. Tieto recepty tiež onedlho zverejním, ale musím k nim ešte vytriediť fotky.
Takže dnes vám ponúkam tieto skvelé špenátovo syrové placky. Také chutné a jednoduché. Rozhodne ich vyskúšajte, najmä ak neviete, čo urobiť so špenátom. Alebo hocikedy inokedy :)

Spinach-feta fritters (serves two) ~ Špenátovo fetové placky (pre dvoch)

300g of spinach ~ 300g špenátu
100g of feta ~ 100g fety
1 egg ~ 1 vajíčko
handful of herbs (mint, parsley) ~ hrsť byliniek (mäta, petržlen)
flour (around 50g, for the dough to form) ~ múka (približne 50g, na to, any sa vytvorilo cesto)
2 tablespoons of olive oil ~ 2 polievkové lyžice olivového oleja
salt and pepper ~ soľ a korenie

1. Cook chopped spinach in a  pan with 3 pressed garlic cloves. Squeeze out all remaining liquid when the spinach is wilted and done.
2. In a bowl mix spinach, crumbled feta, egg, herbs and olive oil. Slowly start adding flour to form a dough. Add as much as needed to form a dough that will stay together when fried. Season with salt and pepper.
3. Heat up oil in a pan. Spoon the spinach mixture into the pan and cook until golden brown on both sides, about 3 minutes per side.
4. Serve with tomato salad (chopped tomatoes with olive oil, black pepper and a bit of crumbled feta) and tzatziki (yoghurt with shredded cucumber seasoned with garlic, pepper and salt). Enjoy :)

1. Uvarte si špenát na panvici s troma pretlačenými strúčkami cesnaku. Keď je hotový, vytlačte z neho všetku prebytočnú tekutinu.
2. V miske zmiešajte špenát, namrvenú fetu, vajíčko, bylinky a olej. Pomaly pridávajte múku, až kým sa vám nevytvorí zmes, ktorá zostane pokope, keď je budete opekať. Dochuťte soľou a korením.
3. V panvici si ohrejte olej. Lyžičkou dajte na panvicu množstvo na jednu placku a opekajte, až kým placky nie sú zlato hnedé z oboch strán, asi 3 minúty na stranu.
4. Podávajte s paradajkovým šalátom (nakrájané paradajky s olivovým olejom, čiernym korením a troškou namrvenej fety) a tzatziki (jogurt s nastrúhanou uhorkou, ochutený cesnakom, korením a soľou). Pochuľte si :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s