Thai soba noodles

Ok, I might have to rename my Meatless Mondays posts into Week nights vegetarian since I seem unable to write posts on Mondays. However, the purpose of the posts remains the same – to provide you with some yummy ideas for vegetarian meals so that you can cut down on meat consumption, whatever reason you have for it. Mondays always turn out too hectic after weekends and I always fail to start writing on the weekend to be ready for Monday. The weather in Saigon has been really nice on the weekends recently, and thus we spent weekends by the pool. The remaining time I’m looking for cooking inspiration, then I’m cooking and eventually I’m also cleaning :)) Plus million of other little stuff. So no wonders I never manage to get to writing…

No vyzerá to tak, že moje bezmäsité pondelky musím asi premenovať na vegetariánske víkendové večere, lebo nejak nie som schopná mať na pondelky pripravené príspevky. Samozrejme zámer týchto príspevkov ostáva ten istý – ponúknuť vám chutné  nápady na vegetaránske jedlá, aby ste mohli jesť menej mäsa, akýkoľvek dôvod už na to máte. Pondelky sa totiž po víkende vždy zvrtú na najhektickejší deň z týždňa a mne sa zas nejak nedarí si pripraviť príspevok už cez víkend. Počasie nám totiž tu v Saigone posledné víkendy celkom praje a tak sa ich snažíme tráviť pri bazéne. No a zvyšok víkendu sa potom nejak rozdrobí medzi hladanie inšpirácie na varenie, samotné varenie, a teda aj to upratovanie :) A milión ďalších iných vecí. Takže sa ani nedivím, že sa k tomu písaniu ani nedostanem…


Cruising through food blogs is one of my biggest addictions. I admit without torture, I love to look around for amazing recipes and photography. What I love about food blogs is that they are not only a list of ingredients and cooking instructions. They tell stories about people writing them, their lives, love for food and why they cook. My heart skips a bit every time I see a new post from my favourite blogs because I’m sure I’m up for a treat – beautiful pictures, amazing recipe and a nice story. One of my favourite blogs is Sprouted Kitchen that is a couple effort – she is cooking and writing and he is taking pictures. The pictures are amazing, they make my mouth water each time i’m checking out a new post. And the recipes are my kind of cup – a lot of vegetables, new ingredients and exciting combinations, emphasis on local and seasonal produce… Last time I was completely stunned by the Thai soba noodles bowl recipe and its pictures and I decided to make it. So here it is, it’s amazing and you have to try it out. I adjusted the recipe for two people, but I still had enough leftovers to feed either both of us for lighter meal or one of us when really hungry. As to tofu, I can’t get extra firm tofu here. We only get the silky kind of tofu, the Japanese kind or local silky tofu. It made the baking of tofu a bit difficult, but the final baked tofu was still yummy. Do not forget to press as much water out of tofu as possible, it really makes big difference. For original recipe, see Thai Soba noodles from Sprouted kitchen, here is my adjusted version.

Motanie sa po food blogoch je jedna z mojich najväčších závislostí. Priznávam sa bez mučenia, milujem hladanie užasných nových receptov a fotografií. Čo mám na food blogoch najradšej je, že nie sú len zoznamom surovín a postupov. Rozprávajú príbehy o ľuďoch, čo ich píšu, ich životoch, láske k jedlu a prečo vlastne varia. Moje srdiečko vždy poskočí, keď vidím nový príspevok z niektorých z mojich najobľúbenejších blogov, keďže viem, že sa môžem tešiť na mlsku – nádherné fotky, skvelý recept a pekný príbeh. Jeden z mojích najobľúbenejších blogov je Sprouted Kitchen, snaha jedného páru – on a varí a píše a on fotí. Fotky sú úžasné, vždy mi pri čítaní nového príspevku tečú sliny. A recepty sú moja šálka kávy – veľa zeleniny, nové prísady, netypické kombinácie, dôraz na lokálne a sezónne suroviny… Naposledy ma absolútne očaril recept na thajské soba rezance a fotky z neho a tak som sa rozhodla vyskúšať. Takže tu ho máte, je skvelý a rozhodne ho vyskúšajte. Recept som si prispôsobila pre dvoch, ale aj tak mi zostalo, najedli by sme sa z toho buď obaja z menším apetítom alebo jeden pri väčšom hlade. Čo sa tofu týka, v Saigone neviem zohnať extra pevné tofu. predávajú tu len hodvábne tofu, ten japonský druh tofu, alebo lokálne hodvábne tofu. Takže to mi pečenie tofu trochu zťažilo, ale výsledok bol stále chutný. Nezabudnite z tofu vytlačiť čo najviac tekutiny, naozaj to robí veľký rozdiel. Pôvodný recept na thajské soba rezance je tu a toto je moja upravená verzia.

Thai Soba noodles bowl (for two people with some leftovers…) ~ Thajské soba rezance (pre dvoch a čosi naviac…)

1 tofu, ideally extra firm one ~ 1 pevné tofu
1 table spoon of good quality soy sauce ~ 1 polievková lyžica kvalitnej sójovej omáčky
1 table spoon of sesame oil ~ 1 polievková lyžica sezamového oleja

1/2 – 1 Thai Chile or 1/4-1/2 tea spoon chili powder ~ 1/2 – 1 thajskej chili alebo 1/4 – 1/2 čajovej lyžičky čili prášku
2 stalks of fresh lemongrass ~ 2 stonky citrónovej trávy
2 cloves garlic ~ 2 strúčiky cesnaku
1 smaller shallot ~ 1 menšia šalotka
2 table spoons of peeled and chopped fresh ginger ~ 2 polievkové lyžice ošupaného a nakrájaného zázvoru
1 table spoon of oil (ideally coconut oil) ~ 1 polievková lyžica oleja (ideálne kokosového)
1 can of coconut milk ~ 1 plechovka kokosového mlieka
1 flat spoon of brown sugar ~ 1 zarovnaná polievková lyžica hnedého cukru
1/2 table spoon good quality soy sauce ~ 1/2 polievkovej lyžice sójovej omáčky
1 1/2 table spoons of natural peanut butter ~ 1 1/2 polievkovej lyžice prírodného arašídového masla
juice from 1/2 lime ~ šťava z polky limetky
salt and peper ~ soľ a korenie
150g broccoli (only florets, divided into smaller florets) ~ 150g brokolice (iba ružičky, rozdelené na drobné ružičky)
100g snow peas (mangetout) ~ 100g hrášku v šupke

150g soba noodles  ~  150g soba rezancov


1. Wrap tofu in paper towels, put it on a plate, put another plate on the top, and let it drain as long as possible, ideally for an hour. Cut the tofu into cubes, put it in the bowl, add oil and soy sauce and mix well. Spread tofu on baking sheet or baking tray with baking paper and bake for 25 minutes on 200C till it browns.
2. Put lemongrass, chiles (you can skip them in case you are using chili powder), shallot, ginger and garlic into blender or food processor. Add 50ml of water and puree until smooth.
3. Heat up the oil in a pan and add the puree. Cook on medium heat for few minutes until fragrant while stirring constantly. Add in the coconut milk, sugar, soy sauce, peanut butter and a 1/2 cup of water. Reduce the heat and let simmer for 15 minutes.
4. After 5 minutes add broccoli. After another 5 minutes add the snow peas.
5. While the sauce is cooking, cook the soba noodles according to instructions on the pack.
6. After 15 minutes add lime juice to the sauce. Stir well and taste, add salt and pepper to taste. Add the chili powder in case you didn’t use fresh chiles in the paste. If the sauce is too thick, you can add a bit more water. Let simmer for 5 more minutes or a bit more until the veggies are cooked.
7. Divide soba noodles in bowls and add the sauce on the top. Top with baked tofu. Enjoy!

 1. Tofu zabalte do papierových utierok, dajte ho na tanier, položte naňho ďalší tanier a nechajte ho takto najlepšie hodinu, vypustiť čo najviac tekutiny. Následne ho nakrájajte na kocky a v miske zmiešajte so sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Rozložte tofu na plech s papierom na pečenie a pečte okolo 25 minút pri 200 stupňoch až kým nezhnedne.
2. Do mixéra alebo kuchynského robota dajte citrónovú trávu, chili (nemusíte, ak používate chili prášok), šalotku, zázvor a cesnak. Pridajte 50ml vody a mixujte až pokiaľ sa nevyformuje hladká pasta.
3. Vo väčšej panvici si ohrejte olej a pridajte pastu. Za stáleho miešania varte pár minút na miernom ohni, kým nie je voňavá. Pridajte kokosové mlieko, cukor, sójovú omáčku, arašídové maslo a 1/2 hrnčeka vody. Zmiernite oheň a nechajte bublať okolo 15min.
4. Po 5 minútách bublania pridajte brokolicu a po ďalších 5 minútach hrášok.
5. Kým sa omáčka varí, uvarte si soba rezance podľa pokynov na obale.
6. Po 15 minútach pridajte limetkovú šťavu. Poriadne premiešajte a ochutnajte, podľa potreby pridajte soľ a korenie. Ak ste nepoužili čerstvé chili v paste, pridajte chili prášok. Ak je náhodou omáčka prihustá, pridajte trošku vody. Nechajte variť ďalších 5 minút alebo aj trošku dlhšie, ak je zelenina ešte nie uplne dovarená.
7. Rozdeľte soba rezance do misiek a poriadne polejte omáčkou. Na vrch dajte upečené tofu. Dobrú chuť!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s