Sticky gingerbread cake

Even though the Christmas spirit got me only today (I’d probably call it more like a Christmas panic – no presents, all Christmas cookies almost eaten already, no idea what to make for Christmas dinner, and we both managed to get sick…), the idea of Christmas baking has been with me with 2 weeks already. That means we have already managed to eat gingerbread chocolate cookies, most of gingerbreads I made last weekend and also this gingerbread cake I am going to share with you. That means I need to bake some more Christmas cookies till Saturday, otherwise we have cookies-less Christmas…

Aj keď ma naozajstná vianočná nálada chytila asi len dnes (a skôr taká vianočná panika – nemám žiaden darček kúpený, vianočné pečivo je takmer zjedené, netuším aká bude naša vianočná večera a obaja s manželom sme trochu nahcladli…), vianočné pečenie ma drží už asi 2 týždne. Čo v praxi znamená, že sme už pojedli perníkovo-čokoládové cookies, väčšinu perníkov, ktoré som upiekla minulý víkend a aj tento perníkový koláč, o ktorý sa s vami podelím. Takže do soboty asi musím napiecť nové koláčiky, inak máme Vianoce bez sladkého…

This cake got my attention when I was exploring 101 cookbooks blog. I knew right away I have to try it. I had to substitute blackstrap molasses for a regular one, but nonetheless, the cake turned out delicious. It was gone in 2 days, that should be enough of proof. I cut the ingredients in half since I only had a smaller baking form, but I’ll use the original measurements in here, since most of you are not limited by the size of the oven :) The original recipe is enough for a form with 33x23x5 cm measurements.So here it is, try and enjoy!

Tento koláč ma zaujal, keď som sa len tak motala po blogu 101 cookbooks. Hneď som vedela, že ho proste musím skúsiť. Melasu som mala len normálnu, takže som použila takú, popravde ani neviem, aká tá blackstrap melasa je, každopádne, koláču to z chuti neubralo. Dôkazom je, že bol preč po dvoch dňoch. Koláč som piekla z polovičnej dávky, keďže mám len malú formu, ale dám sem pôvodný recept, väčšina z vás totiž nie je limitovaná veľkosťou rúry na pečenie :) Pôvodný recept je na formu s rozmermi 33x23x5 cm. Takže tu ho máte a pochutnajte si!

225 g butter ~ 225g masla
120 ml water ~ 120ml vody
180 ml blackstrap molasses (I used a regular molasses) ~ 180 ml melasy
180 ml honey ~ 180 ml medu
155 g dark brown / Muscovado sugar ~ 155 g hnedého cukru
385 g whole wheat pastry flour (or all-purpose flour) ~ 385g múky
1 1/2 teaspoons baking soda ~ 1 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 teaspoon salt ~ 1/2 lyžičky soli
2 teaspoons ground ginger ~ 2 lyžičky zázvoru
2 teaspoons ground cinnamon ~ 2 lyžičky škorice
1/2 teaspoon allspice ~ 1/2 lyžičky perníkového korenia
1/4 teaspoon ground cloves ~ 1/4 lyžičky pomleých klinčekov
3 large eggs, at room temperature ~ 3 veľké vajíčka, izbová teplota
120 ml milk ~ 120ml mlieka
1 tablespoon grated fresh ginger root ~ 1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru

1. Put butter, water, molasses, honey and sugar in a non-sticky and non-reactive pan over low heat. Stir the mixture until the butter melts and all the ingredients are combined. Pour in a big bowl and let it cool.
2. While the mixture is cooling, combine flour, baking soda, salt and all spices together.
3. When the mixture is cooled enough and only warm to touch, add eggs, one by one. They have to be room temperature. Mix well after each egg. Add milk and mix to combine.
4. Add in the flour mixture. Lumps will form, but you don’t have to bee too concerned if you can’t get all of them out. In the end stir in the grated ginger.
5. Pour the batter in a buttered form and bake on 165 C for 45-60 minutes. Check the cake after 45 minutes, it’s done when it springs back when touched. Enjoy!

1. Maslo, vodu, melasu, med a cukor dajte do nepriľnavého hrnca na slabý oheň. Za stáleho miešania ohrievajte až kým sa maslo neroztopí a ostatné prísady nespoja. Následne prelejte do väčšej misky a nechajte ochladiť.
2. Kým sa zmes ochladzuje, zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ a všetko korenie.
3. Keď je zmes iba teplá na dotyk, po jednom pridajte vajíčka. Nezabudnite, že musia mať izbovú teplotu. Poriadne každé vajíčko vmiešajte do zmesy. Prilejte mlieko a zmiešajte.
4. Pomaly pridávajte zmes múky a korenín. Vytvoria sa hrčky, ale ak sa vám nepodarí všetky rozmiešať, je to ok. Nakoniec vmiešajte čerstvý zázvor.
5. Cesto vylejte do formy a pečte 45-60 minút na 165 stupňoch. Po 45 minútach skúste, či je koláč hotový, vrch po stlačení by mal výjsť späť hore. Pochutnajte si!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s