Yummy baked eggs

Ok, so I feel officially embarrassed for being so quiet during the month of January. And since I publicly announced that I’m finally done with those almost 1000 pages of Murakami’s 1Q84, there are no more excuses for me not to write. And therefore, I better start February right away with a blog post. Nothing too complicated to begin with, but really yummy, that’s for sure :) Voila, my baked eggs recipe!

I never heard of baked eggs before I started to browse loads of foreign blogs. They seem to be popular all around the world, but they never made it to Slovakia! How come??? Anyway, this is one of the recipes that you are extremely happy to discover since it’s a great left-over user and it’s very little work with amazingly delicious result. So when you need nice breakfast for the weekend, or yummy fast dinner during the work week, reached for these, you’ll not be disappointed. They can be done in individual little ramekins or in a bigger baking form for more people, depends on what you have available. I made them several times already, pictures are from two different times.


Ok, takže popravde sa cítim oficiálne trápne kvôli tomu, že som bola počas januára tak ticho. A keďže som verejne oznámila, že som už konečne dočítala skoro 1000 strán Murakamiho 1Q84, nemám už žiadne výhovorky. Takže, február musím takto zhurta začať príspevkom. Nič extra komplikované na začiatok, ale zato naozaj veľmi chutné :) Voila, môj recept na zapekané vajíčka!

Popravde som o zapekaných vajíčkach nepočula až kým som nezačala pravidelne čítať zahraničné blogy. Sú populárne po celom svete, no na Slovensko zatiaľ nejak nedorazili. Akoto??? Každopádne, tento recept je z kategórie “vďaka bohu, že som na teba naďabila!”, keďže sa v ňom skvele dajú použiť akékoľvek zvyšky z chladničky a s málo robotou máte veľa muziky :) Takže ak máte chuť na skvelé víkendové raňajky alebo chutnú rýchlu víkendovú večeru, siahnite po tomto recepte, nebudete sklamaní. Môžte ich pripraviť či už v individuálnych ramekin/zapekacích miskách alebo v jednej veľkej zapekacej miske, podľa toho, aké máte doma. Robila som ich už viackrát, fotky sú z dvoch rôznych pokusov .

Baked eggs for two ~ Zapekané vajíčka pre dvoch:

4 eggs ~ 4 vajíčka
spinach ~ špenát
garlic ~ cesnak
cherry tomatoes ~ cherry paradajky
mozzarella ~ mozzarella
cooking cream ~ smotana na varenie
parmesan ~ parmezán
salt ~ soľ
pepper ~ korenie
butter ~ maslo
bread to serve with ~ chlebík na podávanie


1. Butter two small ramekins and set aside.
2. Cook chopped spinach in a pan with garlic until wilted, season with a bit of salt and pepper, and set aside. Squeeze out any excess liquid if necessary.
3. Cut cherry tomatoes in half. Cut mozzarella into small cubes.
4. Divide spinach, tomatoes and cubed mozzarella into two ramekins. Pour 1-2 table spoons of cream in each ramekin over the veggies.
5. Crack two eggs into each ramekin and season with salt and pepper. Pour some more cream on the top. Sprinkle grated parmesan on top.
6. Put ramekins into oven preheated to 175 C. Bake for about 8 minutes and then turn on the broiler and broil for 5 more minutes. If you do not have a broiler in the oven, bake the eggs for around 15 minutes and watch them for readiness.
7. Serve with a toast :)


1. Maslom vymastite dve ramkin zapekacie misky a odložte si ich na bok.
2. Nakrájaný špenát si pripravte na cesnaku, ochuťte troškou soli a korenia a nechajte trošku vychladnúť. Ak je špenát príliš vodový, vytlačte z neho prebytočnú tekutinu.
3. Cherry paradajky si nakrájajte na polky. Mozzarellu nakrájajte na malé kocky.
4. Rozdeľte špenát, paradajky a mozzarellu do dvoch misiek. Do oboch misiek nalejte na zeleninu 1-2 polievkové lyžice smotany na varenie.
5. Do oboch misiek rozbite dve vajíčka, posoľte a okorente ich. Polejte troškou smotany. Na vrch pridajte postrúhaný parmezán.
6. Misky vložte do rúry vyhriatej na 175 C. Pečte okolo 8 minút a následne zapnite broiler (bohužial neviem, aký je slovenský preklad – je to to opekanie zvrchu :) a opekajte ďalších 5 minút. Ak broiler v rúre nemáte, pečte vajíčka okolo 15 minút a priebežne kontrolujte, či sú už hotové.
7. Podávajte s toastom :)

6 thoughts on “Yummy baked eggs

    • Urcite skus Tomas, je to vazna dobrota :) aj ja ficim na vajickach, baked eggs a quiche su u nas varene pecene, uz len tu tvoju fritattu musim vyskusat :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s