Lime scented salmon with quinoa

I like to go shopping on Saturday mornings. The process of groceries shopping stimulates my creativity and makes me excited for all the yummy stuff I will prepare on the weekend. The weekend shopping more or less indicates the meals for the whole week. And I always wish for a bigger fridge after coming back home with the bags of vegetables. I frequent two shops – one with organic vegetables – Organik and the other one with a great selection of cheeses and hams and other meat products – Annam. I really enjoy picking spinach, beets, tomatoes, herbs and deciding on which cheeses will be going home with me. Then there is another shop close to my work that I frequent during the working week – Veggy’s. They often have unusual produce such as Swiss chard, jalapeños or yellow beetroots. They also stock my favourite goat cheese from Australia – it’s the best goat cheese in the world, with amazingly creamy texture. Since I went there during the week, I started the weekend with quiet a full fridge and things that were sitting there for long enough to be used as soon as possible. Zucchini and quinoa I cooked few days ago had to go and it made me wonder what else I could add in to make a full tasty Saturday lunch. I enjoy fish quite a lot recently and so I decided to make salmon with quinoa, all nicely refreshed by lime. It turned into a very tasty and fast meal that is also well balanced in terms of nutrition – healthy salmon, good portion of veggies and some more protein and goodness in quinoa. I used butter in my recipe for the preparation of salmon, however it can be easily replaced by olive oil for even healthier version of this meal.

V sobotné rána chodím rada nakupovať. Nakupovanie potravín stimuluje moju kreativitu a vždy ma nabudí na všetky tie úžasné veci, ktoré budem cez víkend variť. Čo nakúpim cez víkend viac menej určuje náš jedálniček počas celého týždňa. A tiež si po návrate z nákupov s taškami plnými zeleniny  želám, aby tá naša chladnička bola o niečo väčšia. Chodím pravidelne do dvoch obchodov – prvého s organickou zeleninou, ktorý sa volá Organik, a druhého, Annamu, s veľkým výberom syrov a šuniek a iných mäsových produktov. neuveriteľne ma baví vyberať špenát, cviklu, paradajky, bylinky a rozhodovať sa, ktoré syry so mnou pôjdu domov tentokrát. A potom je tu ešte jeden obchod, veľmi blízko mojej práce, kam chodím sem tam počas pracovného týždňa – Veggys. Často majú netypické veci ako mangold, jalapeños či žltú cviklu. No najmä predávajú môj najobľúbenejší kozí syr z Austrálie – je to najlepší kozí syr na svete, s neuveriteľnou krémovou štruktúrou. No a keďže som tam zavítala cez týždeň, začala som tento víkend s relatívne plnou chladničkou a pár vecami, ktoré v nej boli už natoľko dlho, že bol najvyšší čas ich zužitkovať. Cukina a quinoa, ktorú som uvarila pred pár dňami museli von a začala som premýšlať, čo ďalšie by som pridala, aby z toho bol chutný sobotňajší obed. V poslednej dobe mi nejak viacej chutia ryby a tak som sa rozhodla spraviť lososa s quinou a celé to osviežiť limetkou. Vzniklo z toho veľmi chutné a rýchle jedlo, navyše veľmi dobré aj z pohľadu výživy – zdravý losos, dobrá porcia zeleniny a k tomu ďalší proteín z quinoy. V recepte som použila maslo, no to sa ľahko dá nahradiť olivovým olejom na ešte zdravšiu verziu tohto jedla.


Lime salmon and quinoa with zucchini and spinach (serves two) ~ Limetkový losos a quinoa s cukinou a špenátom (pre dvoch):

For fish ~ na rybu:
300gr of salmon filet, skin removed ~ 300gr filet z lososa, koža odstránená
butter ~ maslo
salt ~ soľ
freshly ground pepper ~ čerstvo pomleté korenie
zest from one lime ~ kôra z jednej limetky
juice from half of a lime ~ šťava z polky limetky

For quinoa ~ na quinou:
1 cup of cooked quinoa ~ 1 hrnček uvarenej quinoy
1 medium zucchini ~ 1 stredná cukina
100gr of spinach ~ 100gr špenátu
garlic ~ cesnak
olive oil ~ olivový olej
juice of half of a lime ~ šťava z polky limetky
salt ~ soľ
freshly ground pepper ~ čerstvo pomleté korenie

1. Put water to boil for quinoa in case you do not have any left over to use.
2. Remove skin from the salmon filet, wash it and tap it dry. In a small bowl, mix the zest from one lime, butter (around one table spoon), salt and pepper and rub the butter mixture on the salmon. Put the salmon on a plate, squeeze tiny bit of lime juice on the top, cover with plastic wrap and put to fridge for some time, at least 20min.
3. Grate zucchini and wash spinach. Put one table spoon of olive oil to pan and fry the pressed garlic in it. Put zucchini in and cook for 1-2 minutes, add spinach and cook together until wilted. When spinach is wilted, add a cup of cooked quinoa and mix well. Season with salt and pepper and squeeze the lime juice over it. Mix well and set aside to cool a little.
4. Take salmon out of the fridge and rub a bit mire butter mixed with pepper on the top. Heat up a heavy skillet and put the fillets it with the buttery side down. Sear for around 4-5 minutes on both sides. When almost done, squeeze juice from half a lime over salmon. Be careful, because it can sizzle.
5. Divide quinoa into two plates and serve with the seared salmon. Put a piece of lime on the side for those who like to add more juice on the top :)

1. Postavte si vodu na uvarenie quinoy, ak nemáte zbytky uvarenej.
2. Z lososa odstráňte kožu, umyte, osušte. V mištičke zmiešajte maslo, kôru z limetky, soľ a korenie a následne potrite maslovou zmesou lososa. Lososa dajte na tanier/do misky, pokvapkajte troškou limetkovej šťavy, prikryte potravinovou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 20 minút.
3. Cukinu nastrúhajte a umyte špenát. Na lyžičke olivového oleja opražte pretlačený cesnak. Pridajte cukino a varte 1-2 minúty, pridajte špenát a varte až kým nie je zvädnutý. Keď je špenát hotový, pridajte quinou a poriadne premiešajte. Ochuťte soľou a korením a pridajte šťavu z polky limetky. Poriadne premiešajte a odstavte.
4. Lososa vyberte z chladničky a potrite ešte troškou masla zmiešaného s korením. Rozohrejte si panvicu s hrubým dnom a vložte do nej filety maslovou stranou dole. Opekajte okolo 4-5 minút na oboch stranách. Keď je losos takmer hotový, vyžmíkajte na lososa zvyšok šťavy z polky limetky. Pozor, môže prskať.
5. Quinou rozdeľte na dva taniere a podávajte s lososom. Pridajte ešte kúsok limetky :)

7 thoughts on “Lime scented salmon with quinoa

    • Anetka, urcite kupuj, je to skvela vec, velmi rada s nou varim, kvoli texture aj chuti :) je perfektna aj studena do salatov, najma kedze ma vela proteinu :)

  1. Pingback: Spinach soufflé with lentils and feta ~ Špenátové soufflé so šošovicou a fetou « Katka eats this…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s