Spinach lazy soufflé with lentils and feta ~ Špenátové lenivé soufflé so šošovicou a fetou

Viktor z Delikatesy.sk sa počas týždňa na ich Facebook stránke spýtal, akým štýlom varíme – či si menu pripravujeme dopredu alebo len hlava nehlava kombinujeme ingrediencie, ktoré sa v daný moment nachádzajú v našich chladničkách a špajziach. Jeho otázka ma donútila zamyslieť sa nad mojím kuchárskym “štýlom” a aké varenie mi je blízke. Myslím, že je zaujímave bližšie sa pozrieť na moju kuchyňu a ako, lepšie povedané z čoho varím.

Viktor from Slovak food portal Delikatesy.sk (written in Slovak) asked on their Facebook page this week about how people plan their cooking – whether they prepare a menu for a week in advance or they just cook from whatever they find in their fridge and pantry. His question made me think of my cooking “style” and what type of cooking I like. I think it’s quite interesting to look closer at my kitchen and how and from what I’m cooking.


Ak by som si male vybrať z Viktorom ponúknutých možností, rozhodne som “hlava nehlava” typ. Napriek tomu, že sem tam si vyberiem recept, ktorý chcem vyskúšať, v obchode nakúpim všetky potrebné ingrediencie a následne varím, väčšinou je realita taká, že varím z toho, čo chladnička a špajza dala. Ako som spomínala v minulom príspevku, počas týždňa nakupujem viackrát, v troch rôznych obchodoch s čerstvou (a aj bio) zeleniou a západným produktami a tiež v našom supermarkete pod domom. Frekvencia je taká častá najmä preto, lebo naša chladnička je menšia a veľkú časť nášho jedálnička tvorí zelenina a ovocie. Pravidelne preto dopĺňam, čo sa minulo čerstvými vecami. Keď našu chladničku otvoríte, vždy v nej je nejaký typ šalátu (rukola, mikro šalátik, či baby špenát), špenát, cukina, paradajky, cvikla, špargla a podľa sezóny avokádo. Z ovocia nemôže chýbať pomelo, ananás, marakuja, jablká a často aj dragon fruit (keďže má veľký obsah vody a hodí sa mi do ranných smoothies). Limetky, cesnak, cibuľu, zázvor a rôzne bylinky ani nespomínam. V chladničke nám tiež nesmú chýbať vajíčka a syr – parmezán, kozí syr a feta či haloumi. Myslím, že sa nám asi nikdy nestalo, že by bola chladnička prázdna, práve naopak, často bojujem s tým, že nakúpim na priestor náročné zeleniny a následne strávim hodiny rearanžovaním všetkého, tak, aby na mňa nič nevypadlo, keď ju otvorím :)

If I had to pick from one of the option Viktor proposed, I’d go for the one from cooking out of fridge and pantry, with no special planning. Even though I pick a recipe sometimes that I want to try out, I buy all the necessary ingredients for it and then I cook, most of the time I just cook from stuff I find in the fridge and pantry. As I mentioned in the last post, I go shopping several times during the week, in three different shops with fresh (and organic) vegetables and Western products and also at the supermarket in our apartment complex. The frequency is so high mainly because our fridge is quite small and because a big part of our everyday meals is created by vegetables and fruits. Therefore I complete regularly things we used by fresh produce. When you open our fridge at any given moment, there is always some kind of salad (arugula, micro greens, baby spinach…), regular spinach, zucchini. tomatoes, beets, asparagus and avocado if in season. From fruit there is never missing pomelo, pineapple, passion fruit, apples and often dragon fruit (due to its high water content it’s great for smoothies). Limes, garlic, onion, ginger and herbs are must haves. Fridge is not complete without eggs and cheeses – parmesan, goat cheese, feta or haloumi. If I remember right, our fridge has never been empty, the opposite is true – I often fight with how small it is when I buy space demanding leafy vegetables and I need to spend ages to reorganize the whole fridge so that stuff doesn’t fall out when I open it :)


Dôležitou súčasťou nášho jedálnička však nie sú len veci v chladničke, ale aj to, čo sa skrýva v špajzi. Tam mám uskladnené všetky zrniny a strukoviny. Špajza musí vždy obsahovať rôzne zrniny, ktoré si cez víkend alebo večer uvarím a mám tak základ na rýchle večere počas týždňa. Či už je to quinoa, kuskus, bulgur, pšeno alebo celozrnná ryža. V poslednej dobe je u mňa populárna najmä quinoa, kvôli vysokému obsahu proteínu a keďže neobsahuje lepok. Na druhej poličke sú uskladnené strukoviny. Keďže fazuľu som zatiaľ lenivá variť sama, kupujem ju konzervovanú. Vždy mám doma cícer a červenú a bielu maslovú fazuľu. Šošovicu si varím sama a používam najmä druh Puy, keďže sa nerozvára a je tak dobrá do šalátov a ako príloha. Žltú a červenú šošovicu musím stále preskúmať. V špajzi mám tiež konzervy tuniaka a sardinky, aj keď skôr na príležitostné použitie. Oleje a rôzne octy sú samozrejmosťou a mojím obľúbencom je malinový ocot z červeného vína – olivovým olejom a medom je absolútne neprekonateľný.
O suroviny teda u nás nie je nikdy núdza. A ja tak len kombinujem podľa toho, čo je v chladničke a v špajzi. Základom večier sú tak veľmi často rôzne zrniny v kombinácii so zeleninou, strukovinami či syrom. Vďaka tomu máme vždy na stole rýchlu a výživnú večeru a cez týždeň nemusím v kuchyni stráviť po návrate z práce veľa času. Moja filozofia varenia je tak o tom, že treba mať pripravený dobrý základ (zrniny, cestovina, šalát) a následne len kombinovať podľa toho, na čo je práve chuť a čo je v chladničke.

Very important part of our menu are not only items in the fridge, but also all the staples stored in the pantry. Pantry is the place for all the grains and legumes. Our party has to be always stocked with different types of grains that I prepare either on the weekend or one evening and that create basis for fast weeknight dinners. Whether it’s quinoa, couscous, bulgur, rice or millet. I really like quinoa recently, mainly due to high protein content and because it’s gluten-free. The second shelf is occupied by legumes. I’m too lazy to cook my own beans and thus I buy the canned ones. I always have cans of chickpeas, red kidney beans and cannel beans on hand. When it comes to lentils, I cook those and I prefer the green Puy lentils since they don’t get mushy and they are great in salads. I still need to explore the red and yellow lentil varieties. There is also a can of tuna and sardines in the party, for occasional use. Oils and vinegars of different tastes are essentials and my favourite vinegar at the moment is raspberry red wine vinegar – in combination with olive oil and honey it’s heavenly. There is no lack of ingredients in our house and i just mix and match things that are in the fridge and in the pantry. Therefore, our weeknight dinners are often combination of grains, vegetables, legumes and/or cheese. Like this we always have a fast and nutritious dinner on the table and I don’t have to spend long hours in the kitchen during the week. Therefore my philosophy of coking is that you always need to have a good basis prepared in form of grains, pasta or salad leaves that you can combine with other ingredients based on what you have in the fridge or what you feel like eating.


Víkendy sú často komplikovanejšie a skúšam recepty, ktoré ma niekde zaujali… sem tam sa ale pritrafí, že potrebujem niektoré veci v chladničke pomíňať a tak pracujem s tým, čo mám. Dnes som mala podobnú situáciu a vyklulo sa z nej toto neuveriteľne chutné špenátové soufflé. V poslednej dobe ma baví pracovať s vajíčkami a páčí sa mi zapekať jedlá v individuálnych miskách :) Zdá sa mi to milé :) Šošovica a špenát zaručili dávku listovej zeleniny a strukovín a feta v ňom bola vítané extra vďaka jej slanosti. Rozhodne toto souffle bude stálicou v našej kuchyni aj s variáciami na tému čo chladnička dala :)

Weekend get usually a bit more complicated and I often try to make recipes that caught my attention… But sometimes I just need to use up stuff from the fridge and thus I work with things I have on hand. Today was that kind of situation and it turned out into this amazingly delicious soufflé. I enjoy cooking with eggs recently and I like baking food in the two individual baking dishes I have :) I find it cute :) Lentils and spinach ensured with got our dose of leafy greens and legumes and feta added a bit of kick with its saltiness. This soufflé will for sure become a regular in our kitchen with different variations based on what will be in the fridge at that time :)


Špenátové soufflé so šošovicou a fetou (pre dvoch) ~ Spinach soufflé with lentils and feta (for two)

300g listového špenátu ~ 300g spinach leaves
4 stredné vajíčka ~ 4 medium eggs
60 ml smotany ~  60ml of cooking cream
30g fety ~ 30g feta
1 hrnček uvarenej šošovice ~ 1 cup of cooked Puy lentils
malá cibuľka ~ small onion
3 strúčiky cesnaku ~ 3 cloves of garlic
soľ  ~ salt
korenie ~ pepper
štipka muškátového orieška ~ pinch of nutmeg
maslo na vymastenie misiek ~ butter to grease the baking dishes

1. Na olivovom oleji si opražte nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Pridajte štipku muškátového oriešku a premiešajte. Pridajte umytý a nasekaný špenát a osoľte. Varte až kým špenát nie je zmäknutý. Vytlačte zo špenátu prebytočnú vodu a nechajte ho vychladnúť.
2. Do mixéra dajte vajíčka, smotanu a vychladnutý špenát. Pomixujte do hladka, dochuťte soľou a korením a ešte raz pomixujte
3. Do individuálnych maslom vymastených zamekacích misiek s priemerom 12 cm nalejte do 3/4 pomixovanú zmes a rozdelte do nich šošovicu a premiešajte. Rozdrobte na vrch fetu.
4. Rúru predohrejte na 200 C a souffle pečte asi 35-40 minút.
5. Podávajte so šalátom a pochutnajte si :)

1. Fry onion and garlic on a bit of olive oil in a pan. Add a bit of nutmeg and stir. Add chopped spinach, season with salt and cook until wilted. Squeeze out all the remaining water and let cool.
2. Put eggs,cream and cold spinach into blender. Blend until smooth, season with salt and pepper and blend again.
3. Grease individual baking dishes (12cm diameter) with butter. Pour the mixture into the 3/4 of the dishes, add in the lentils and mix. Crumble feta on the top.
4. Heat up the oven to 200 C and bake for 35-40 minutes.
5. Serve with salad and enjoy :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s