Chilled avocado soup ~ Studena avokadova polievka

Avocado season is back! And I’m loving it :) Avocados make my life super easy – whenever I’m super lazy to cook dinner, I quickly whip up our favourite guacamole and we are set. I wish they were available all year long. Plus Vietnamese avocados are really amazing – super creamy, smooth, ahhh…
This weekend we decided to be a bit more active and go out to see a movie, visit a new mall in a different part of HCMC, have a dinner with friends. Unfortunately there is only that much you can do in Saigon. And since the guys were planing to have burgers for dinner and it was clear that when we go to movies we’ll have popcorn, I needed a quick and light idea for lunch. I saw a avocado soup long time ago on My new roots blog, so I thought that I’ll try to do something similar. It was really a great idea, especially for the extremely hot days we’ve been having here for past weeks. It’s for sure going to be one of the recipes I’ll go back to thanks to its simplicity and great taste. Try it out when you get hold of nice avocados or when the hot days arrive to Slovakia :)
Btw, do NOT go to see movie called Battleship – it is a real battle to sit through it and it is at least 45 minutes longer than it should be. In fact, if this movie didn’t exist, it’d be probably better, all those money would be better of used for a better cause. The same goes for the mall – that mall is probably the empties and least crowded part of Vietnam :))

Avokádová sezóna je späť! A mňa to neuveriteľne teší :) Avokáda mi neuveriteľne uľahčujú život – keď som extrémne lenivá niečo variť, len rýchlo spravím naše obľúbené guacamole a je to. Bodaj by boli dostupné počas celého roka. Navyše vietnamské avokáda sú naozaj vynikajúce – krémové lahodné, ahhh…
Tento víkend sme sa rozhodli byť trošku akčnejší – ísť do kina, pozrieť nové nákupné centrum v odľahlejšej časti mesta, zbehnúť na večeru s kamarátmi. Bohužial v Saigone sa toho až tak veľa robiť nedá. No a keďže chalani sa rozhodli, že na večeru budú burgery a bolo viac než jasné, že v kine budeme pojedať popcorn, potrebovala som na obed vymyslieť niečo rýchle a ľahké. Avokádovú polievku som už veľmi dávno videla na mojom obľúbenom blogu My new roots, a tak som si povedala, že skúsim niečo podobné. Bol to naozaj skvelý nápad, najmä na tieto veľmi horúce dni, ktoré tu v posledných týždňoch prevládajú. Je to jeden z receptov, ku ktorým sa určite budem vracať kvôli jednoduchosti a skvelej chuti. Určite polievku vyskúšajte, ak natrafíte na dobré avokáda alebo keď na Slovensko čoskoro dorazia horúce dni :)
A mimochodom, NEchoďte na film, ktorý sa v pôvodnom názve volá Battleship – je naozajstným bojom presedieť ho a je najmeje o 45 minút dlhší ako by mal byť. Vlastne tento film by ani nemusel existovať, asi by to bolo aj lepšie, tie peniaze mohli použiť radšej na nejakú dobrú vec. A to isté platí aj o tom nákupnom centre – je to asi najprázdnejšia plocha v celom Vietname :))


Chilled avocado soup (serves 2-3) ~ Studená avokádová polievka (2-3 porcie)

2 big avocados ~ 2 veľké avokáda
300ml of coconut water – you can use water or even very mild cold mint tea (in that case skip the fresh mint) ~ 300 ml kokosovej vody – môžete použiť aj vodu alebo veľmi slabý mätový čaj (v tom prípade vynechajte čerstvú mätu)
juice from 1-2 limes ~ šťava z 1-2 limetiek
3 small shallots ~ 3 malé šalotky
2 cloves of garlic ~ 2 strúčiky cesnaku
handful of mint ~ hrsť mäty
salt ~ soľ
freshly ground black pepper ~ čerstvo pomleté korenie
tomato and spring onion for garnish ~ paradajka a jarná cibuľka na podávania


1. Put coconut water and chopped avocados into blender and blend.
2. Add chopped shallots, pressed garlic cloves, juice from one lime and mint. Blend again.
3. Taste, add more lime juice if desired, and season with salt and pepper and blend again.
4. Pour into container and chill in the fridge for at least 1 hour.
5. Serve with a garnish of diced tomatoes and spring onion. Soup is great as a starter but also as a light and fresh lunch – in that case serve with a toast or tortilla chips with a mix of melted cheese and spring onions on the top. If you like spicy, you can add a bit of heat with Tabasco :) Enjoy!

1. Do mixéra nalejte kokosovú vodu, pridajte nasekané avokáda a pomixujte.
2. Pridajte nasekané šalotky, pretlačený cesnak, šťavu z limetky a mätu. Opäť pomixujte.
3. Ochutnajte, osoľte a okorente a pridajte viac limetkovej šťavy, ak to chuť vyžaduje.
4. Prelejte do nádoby s vekom a dajte do chladničky chladiť najmänej na 1 hodinu.
5. Podávajte ozdobené nadrobno nakrájanou paradajkou a jarnou cibuľlkou. Polievka je skvelá ako predjedlo, ale tiež ako ľahký a svieži obed – v tom prípade pridajte aj toast alebo tortillové chipsy, ktoré zapečiete so zmesou nastrúhaného syra a jarnej cibuľky. Ak máte radi štiplavé, neváhajte dochutiť Tabascom :) Pochutnajte si!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s