About

Welcome to my blog, I hope you will enjoy coming back :)
My name is Katka and I am a Slovak girl currently living with my American husband Todd in Vietnam. I love food. I’m happy when I get to eat some yummy food, but I get really grumpy when I order a dish that does not meet my expectations (Todd could write novels about that:)).
I love food from when I was little – my grandma always tells me when I visit that since I was small, when she fed me stuff I liked, she could see bliss on my face, one that could not compare to anything else. I was helping making dough for noodles with her as little, filling ‘parene buchty‘ with apricot and red current jam, and eating spoons of potatoes mixed with bryndza when she was preparing ‘pirohy‘.
When I finished high school, a first Western style cooking magazine published in Czech republic became available in Slovakia. Even though I could not get most of the ingredients listed in the magazine, my mouth was watering over the beautiful pictures and inside I knew that once I will cook things like those. At that time, my exposure to international food was very limited. But then in 2008, I moved to Cambodia to work for a development NGO. I ate fish amok for the first time and then I ate it almost every day for lunch. First good Indian food, Mexican, Japanese, Vietnamese, Lebanese… And I got hooked. Even when things were not easy, I always knew where I can get the best hummus, pho or butter chicken in town :)
And then Todd stepped into my life and so I ended up in Vietnam. Luckily, the delivery service in Ho Chi Minh City is not as great as in Phnom Penh, and I started to cook again! I discovered that eating healthy and yummy stuff is easy, fun and usually doesn’t take longer than 30 minutes to prepare. When I cook, I feel like it’s just another way to show love and that I care to those who will share the meal with me. In the end, as one Slovak saying goes, love goes through the stomach :)
I love food. I love my husband that eats anything I prepare and does not complain even if I make salads for dinner three nights in a row. I love my family and friends. And I love yoga and I want to help and spend my life making this world a better place. And I love to share, so I am writing this blog, since even if one person reads it, tries some recipe and enjoys it, it will make this world a happier place :)

Katka

Me feasting on strawberries and bananas at my grandparents'

 

Vitajte na mojom blogu, dúfam, že sa sem budete radi vracať :)
Volám sa Katka a som slovenské dievča, ktoré momentálne žije so svojím americkým manželom Toddom vo Vietname. Som šťastná, keď mám príležitosť jesť chutné jedlo, no viem byť poriadne namosúrená, ak si objednám jedlo, čo nespĺňa moje očakávania (Todd by o tom mohol písať romány :)).
Milujem jedlo od malička – moja starká mi vždy hovorí pri mojich návštevách, že keď som bola malá, tak vždy, keď ma kŕmila niečím, čo som mala rada, moja tvár bola samá blaženosť, neporovnateľná s ničím iným. Ako malá som jej pomáhala robiť cesto na rezance, plniť parené buchty marhuľovým a ríbezľovým lekvárom a vyjedala som lyžice zemiakov s brynzou, keď lepila pirohy.
Keď som končila strednú školu, začal vychádzať český časopis o varení, ktorý mal kvalitu časopisov zo západnej Európy. Aj keď v tom čase bolo problematické zohnať veľmi veľa ingrediencii, ktoré sa v ňom nachádzali, slintala som nad každým číslom a vnútri som si hovorila, že raz tak variť budem aj ja. V tom čase bola moja skúsenosť s medzinárodnou kuchyňou veľmi limitovaná. V 2008 som sa ale presťahovala do Kambodže za prácou v rozvojovej mimovládke. Vyskúšala som môj prvý rybý amok v živote, ktorý som potom jedla skoro denne na obed. Prvé dobré indické jedlo, mexické, japonské, vietnamské, libanonské… A namotala som sa. Aj keď veci nešli najľahšie, vždy som vedela kam ísť po najlepší hummus, pho alebo butter chicken.
A potom mi do života vstúpil Todd a ja som skončila vo Vietname. Našťastie donáška v Ho Chi Minh nefunguje tak skvelo ako v Phnom Penhe a tak som začala opäť variť! A zistila som, že jesť zdravé a chutné veci je jednoduché, zábavné a zvyčajne nezaberie viac ako 30 minút prípravy. Keď varím, mám pocit, že je to ďalší spôsob ako ukázať ľuďom, s ktorými jedlo zdieľam,  lásku a že mi na nich záleži. Veď ako hovorí doma, jedlo prechádza cez žalúdok :)
Milujem jedlo. Milujem môjho mažela, ktorý zje všetko, čo navarím a nesťažuje sa, ani keď urobím šaláty tri večere za sebou. Milujem svoju rodinu a priateľov. A milujem jógu a chcem pomáhať a stráviť život robením z nášho sveta lepšie miesto. A taktiež milujem zdielanie a tak píšem tento blog, pretože aj keď len jeden človek príde, prečíta si ho, skúsi nejaký recept a bude mu chutiť, spraví to svet šťastnejším miestom :)

Katka

7 thoughts on “About

  1. Jeeej, Katka, krasny ABOUT, neviem ako inak to nazvat :-)).Prave som objavila tvoj blog a ked som to citala iba som mala otvorene usta – wooow, facinuje ma ak niekto dokaze zit tak daleko od domova. A este Vietnam. Stavam sa followerom:-))

  2. You like to eat I like to eat.. married to american husband.. born in Brno, grown up in Bratislava from age 6 moths. visited Vietnam at 1995.. can not wait to go back for more tasty food ! j

    • Americans seem to like Slovak women :)) Oh, I wish I was in Vietnam in 1995, for sure it was more charming than now :D But the food is great here, for me maybe the best out of SEA! I hope you’ll come back often, I’d be really interested in your opinions on food as a Slovak woman living in the US :)

  3. ahoj Katka,
    prave som objavila tvoj blog a som uplne nadsena, uz planujem v hlave co idem varit :)
    ja zijem vo Francuzsku s francuzskym priatelom a tiez rada varim a este radsej peciem :)
    priatel precestoval Thajsko, tuto zimu sme sa chystali do Kambodze alebo Vietnamu, uvidime ako nam to vyjde, a ako vidim na tvojom blogu musi tam byt uzasne :)

    • Dakujem Veronika! Popravde som ho trosku v poslednej dobe zanedbala, kedze sme sa stahovali spat do Kambodze a mali sme trosku problem najst si nove byvanie. Si mi aj pripomenula, ze si musim updatenut About, kedze uz nie som vo Vietname :) Kazdopadne dufam, ze coskoro sa na blogu opat objavia aj recepty, aj ked s ingredienciami je to tu horsie, takze moznosti su obmedzene. Kazdopadne, Kambodzu aj Vietnam odporucam, kludne aj obe ak cas dovoli! Kludne aj poradim, pre cokolvek sa rozhodnete, aj ked moje vietnamske skusenosti su trosku obmedzene. A ak zavitate aj do Kambodze, tak sa mozme stretnut na nejakej khmerskej veceri :)

  4. Pingback: It’s been a year | Katka eats this…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s